Észak-Magyarország produkálta a legdinamikusabb fejlődést

PR

2012. augusztus 9., csütörtök 17:58, frissítve: csütörtök 17:58

Az elmúlt évben 10,4 százalékkal bővült a kereskedelmi szálláshelyek forgalma Észak-Magyarországon, ami a legdinamikusabb növekedés az ország kilenc turisztikai régiója közül – tájékoztatott a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője csütörtökön.

A vendégéjszakák számának növekedése jelentősen meghaladta az országosan mért 5,4 százalékos bővülést – közölte Hídvéginé Molnár Judit. A megelőző esztendőhöz képest 14,7 százalékkal több külföldi szállt meg a régióban, a belföldi vendégforgalom pedig 9,5 százalékkal nőtt. Mindennek nyomán 140 ezerrel, közel másfél millióra bővült a vendégéjszakák száma – tette hozzá.

A szakember elmondta: a 2007-től 2011-ig rendelkezésre álló adatok összevetése alapján a régió turizmusa jó állapotban vészelte át a gazdasági válság időszakát. Az ágazat folyamatos növekedést mutatott, és közel kétszer olyan gyors ütemben bővült a vendégéjszakák száma, mint az országban.

A tavalyi vendégéjszaka-számok alapján Budapest, Hévíz és Hajdúszoboszló vezeti a legnépszerűbb városok listáját – közölte a Magyar Turizmus Zrt. Becslések szerint legalább 5 százalékkal több turista érkezett a Balatonhoz idén az előszezonban, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A 2011-es adatok azt mutatják, hogy Észak-Magyarország a lengyelek körében a legkedveltebb, Lengyelországból jön a külföldiek 20 százaléka. Jelentős küldő ország még Németország, Szlovákia és Románia is. Az igazgatóság a kiugró eredmények megtartása, valamint további növelése érdekében több belföldi és külföldi rendezvényen, fesztiválon mutatkozik be idén is – mondta Hídvéginé Molnár Judit.

Egyre több a külföldi vendég

Júniusban tovább nőtt a külföldi, és tovább csökkent a belföldi kereslet a kereskedelmi szálláshelyeken – közölte a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön. Májusban 8,8 százalékkal több külföldi vendég 11 százalékkal több vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva, a belföldi vendégek száma ezzel szemben 4,4 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 1,8 százalékkal csökkent tavaly májushoz képest.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.