Ezeket a befektetéseket imádják a magyarok

KG

2014. október 16., csütörtök 21:56

A magyarok 60 százaléka csak a forintalapú befektetésekben bízik, a devizaalapú befektetési alapokat bonyolultnak tartják, és túl magasnak találják a devizaváltás költségeit – derül ki a Fidelity Worldwide Investment online kutatásából.

Az MTI-nek csütörtökön eljuttatott felmérés szerint a befektetési jegyekkel rendelkezők 30 százaléka gondolja tévesen úgy, hogy a külföldi cégek nem indítanak befektetéseket forintban, és 60 százalékuk választ inkább hazai, mint külföldi alapkezelőt. A megkérdezettek csupán harmada tart vegyesen forint- és devizaalapú termékeket, és csak pár százalékuk tartja kizárólag külföldi pénznemben a befektetéseit.

A válaszadók fele olyan alapot választ legszívesebben, ahol nincs tőkevédelem, magas a kockázat, a hozamvárakozás pedig 15-25 százalék. A közepes kockázatú és hozamú befektetések a legkevésbé népszerűek. A magyar és az európai alapok a kedvencek, de a befektetők negyede már szívesen válogat az amerikai vagy ázsiai alapok között is. Az ágazatok közül a legnépszerűbbek a pénzügy és a nyersanyag, de az energia és az ingatlan is kedvelt a válaszadók körében. A hazai alapkezelőket részesíti előnyben a megkérdezettek 75 százaléka.

A közlemény idézi Al-Hilal Istvánt, a Fidelity magyarországi értékesítési vezetőjét, aki elmondta: meglepő, hogy a megkérdezettek közel harmada alig bízik a külföldi nagy alapkezelőkben. A befektetők több mint 60 százaléka gondolja úgy, hogy biztosan vannak a piacon jobb lehetőségek annál, mint amit ő vásárolt.

A Magyarországon bárki számára elérhető alapok száma lassan közelíti az ezret, ugyanakkor ezzel csak a válaszadók alig több mint harmada van tisztában. A megkérdezettek közül 33 százalék csak 1-2 alapot tart, a szakértő szerint amennyiben csak ennyi alappal diverzifikálunk, érdemes olyat választani, amely alap több lábon áll, és akár könnyen változtathat a kitettségein, mint például a rugalmas multi-asset alapok.

A Fidelity Worldwide Investment világszerte 192,8 milliárd euró értékben kezelt eszközökkel (Assets under Management) és 51,3 milliárd euró értékű adminisztrált eszközökkel (Assets under Administration) rendelkezik. Több mint hatezer munkatársat foglakoztat a világ 24 országában, az osztrák, cseh, szlovák és magyar ügyfelek összesen 1,24 milliárd eurós alap-vagyonát kezeli.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Meglepő, de nem a téli sötétségben nő az öngyilkosságok száma

Mennyire határozza meg boldogságunkat a fény és miért veszélyesek a legújabb fényforrások?

Ficsor Benedek

Mácsai Pál: Semmi misztikus, játszani mindenki tud

Az Örkény alapító igazgatója a színházról, a Terápiáról, bulvárról, békülő szekértáborokról és a színház mély erkölcsösségéről. Interjú.

Szécsi Noémi

Feltárul Szabó Magda eddig kevésbé ismert szenvedélyes oldala

Az írónő szerelmei, avagy zavarba ejtő naplórészletek a kálvinista nagyasszony életéből.

Pintér Bence

„Öröm minden zsidónak”, vagy a nemzetközi jog semmibevétele?

Vélemények a Jeruzsálemmel kapcsolatos, múlt heti Trump-bejelentésről.