Ezeket a befektetéseket imádják a magyarok

2014. október 16., csütörtök 21:56

A magyarok 60 százaléka csak a forintalapú befektetésekben bízik, a devizaalapú befektetési alapokat bonyolultnak tartják, és túl magasnak találják a devizaváltás költségeit – derül ki a Fidelity Worldwide Investment online kutatásából.

Az MTI-nek csütörtökön eljuttatott felmérés szerint a befektetési jegyekkel rendelkezők 30 százaléka gondolja tévesen úgy, hogy a külföldi cégek nem indítanak befektetéseket forintban, és 60 százalékuk választ inkább hazai, mint külföldi alapkezelőt. A megkérdezettek csupán harmada tart vegyesen forint- és devizaalapú termékeket, és csak pár százalékuk tartja kizárólag külföldi pénznemben a befektetéseit.

A válaszadók fele olyan alapot választ legszívesebben, ahol nincs tőkevédelem, magas a kockázat, a hozamvárakozás pedig 15-25 százalék. A közepes kockázatú és hozamú befektetések a legkevésbé népszerűek. A magyar és az európai alapok a kedvencek, de a befektetők negyede már szívesen válogat az amerikai vagy ázsiai alapok között is. Az ágazatok közül a legnépszerűbbek a pénzügy és a nyersanyag, de az energia és az ingatlan is kedvelt a válaszadók körében. A hazai alapkezelőket részesíti előnyben a megkérdezettek 75 százaléka.

A közlemény idézi Al-Hilal Istvánt, a Fidelity magyarországi értékesítési vezetőjét, aki elmondta: meglepő, hogy a megkérdezettek közel harmada alig bízik a külföldi nagy alapkezelőkben. A befektetők több mint 60 százaléka gondolja úgy, hogy biztosan vannak a piacon jobb lehetőségek annál, mint amit ő vásárolt.

A Magyarországon bárki számára elérhető alapok száma lassan közelíti az ezret, ugyanakkor ezzel csak a válaszadók alig több mint harmada van tisztában. A megkérdezettek közül 33 százalék csak 1-2 alapot tart, a szakértő szerint amennyiben csak ennyi alappal diverzifikálunk, érdemes olyat választani, amely alap több lábon áll, és akár könnyen változtathat a kitettségein, mint például a rugalmas multi-asset alapok.

A Fidelity Worldwide Investment világszerte 192,8 milliárd euró értékben kezelt eszközökkel (Assets under Management) és 51,3 milliárd euró értékű adminisztrált eszközökkel (Assets under Administration) rendelkezik. Több mint hatezer munkatársat foglakoztat a világ 24 országában, az osztrák, cseh, szlovák és magyar ügyfelek összesen 1,24 milliárd eurós alap-vagyonát kezeli.

Forrás: MTI

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.