Ezermilliárdok jutnak a hazai gazdaság fejlesztésére

2013. március 23., szombat 16:43

Az Európai Unió következő, 2014-2020 közötti finanszírozási időszakában közvetlen gazdaságfejlesztésre kell fordítani a Magyarországnak jutó források 60 százalékát – jelentette ki a nemzetgazdasági tárca versenyképességért felelős helyettes államtitkára szombaton Gyöngyösön.

Túróczy László a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóján mondott beszédében a fejlesztéspolitika legfőbb célját a fenntartható, magas hozzáadott értéken alapuló termelés és foglalkoztatás bővítésében jelölte meg. Ennek érdekében – a kormányzat tervei szerint – a rendelkezésre álló forrásokat a legfontosabb célok megvalósítására koncentrálva kell felhasználnia az országnak, elkerülendő az eszközök szétaprózódását – tette hozzá.

Decentralizálják a több ezer milliárdos rendszert

Mint elmondta: a kormányzat egy központi koordináció által működtetett decentralizált intézményrendszert kíván létrehozni. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) mint irányító hatóság helyett a szaktárcák irányítják majd az ágazati operatív programokat, mindennek központi koordinációja pedig a Miniszterelnökség feladatává válik.

Túróczy László: Ezermilliárdok jutnak a hazai gazdaság fejlesztésére
Túróczy László: Ezermilliárdok jutnak a hazai gazdaság fejlesztésére
Fotó: Komka Péter / MTI
Jól jött ki a döntésből hazánk
Magyarország egy főre jutó európai uniós nettó támogatása annak ellenére nő, hogy az EU költségvetésének az összege csökken – jelentette be a miniszterelnök. Orbán Viktor elmondta: Magyarország Litvánia után a második az egy főre jutó támogatásokat tekintve. Magyarország egy főre jutó támogatása 712 ezer forint lesz, ami összesen 7080 milliárd forintnak felel meg.

Ugyanakkor az intézményi átszervezés alkalmával elsődleges szempont lesz, hogy a változtatások ne gátolják a források maximális felhasználását, vagyis értékként tekintenek az NFÜ-nél felgyülemlett tudásra, illetve a rendelkezésre álló emberi erőforrásra – fűzte hozzá.

Négy irányvonal mentén fejlesztenek

Túróczy László közlése szerint a hétéves tervezési időszakban négy ágazati operatív program, a gazdaság-, a humánerőforrás, a közlekedésfejlesztési és energetikai-környezetvédelmi program, illetve két területi, a Közép-Magyarországi, illetve az összes többi, úgynevezett konvergencia régióra vonatkozó operatív program mentén történnek majd a fejlesztések.

Indulnak a közlekedési gigaberuházások
Még idén megkezdődhet annak az óriási közút- és vasútfejlesztési projektnek a kivitelezése, melyről elsőként a Magyar Nemzet számolt be. Korábban Szijjártó 360 milliárdos vasúti gigaberuházást jelentett be.

Mindennek alapvető célja a vállalkozói szektor versenyképességének növelése, a foglalkoztatás bővítése, az energiahatékonyság javítása és a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok és régiók felzárkóztatása. Ennek érdekében – a többi között – a kreatív tudásgazdaság, az infokommunikációs, a rekreációs és egészségügyi szolgáltatások és a turizmus fejlesztését, a nemzetközi folyosók, illetve az elővárosi közlekedés út- és vasútfejlesztését kezelik prioritásként. A kormányzat a magyar programot várhatóan az ősz végén nyújtja be formálisan Brüsszelben az EU-val kötendő partnerségi megállapodás megszületése érdekében – mondta Túróczy László. A kormány csütörtökön fogadta el 2014–2020 közötti európai uniós fejlesztési források felhasználására vonatkozó programok prioritásait.

Döcög az unió

Baráth Etele, a Gyurcsány-kormány európai ügyekért felelős minisztere, az Európai Gazdasági- és Szociális Bizottság tagja a tanácskozáson úgy vélekedett: amennyiben nem jön létre politikai integráció az Európai Unióban, úgy valamennyi fejlesztési cél megvalósíthatatlanná válik. Példaként említette, hogy amíg az Egyesült Államok együttes GDP-jének 47 százaléka a szövetségi költségvetésbe folyik be, az EU-ban ennek az összegnek csupán 1 százalékát jelenti a közös büdzsé, ami ahelyett, hogy növekedett volna, inkább csökkent.

Magda Sándor előadása a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóján
Magda Sándor előadása a Fiatal Közgazdászok Országos Találkozóján
Fotó: Komka Péter / MTI

Ennek kapcsán hangsúlyozta, az integráció elmélyítésére vonatkozó politikai akarat kell ahhoz, hogy realitássá váljon az EU által 2020-ra megfogalmazott, az intelligens, fenntartható, befogadó-felzárkóztató növekedés megvalósítására vonatkozó célkitűzés. Az EU ugyanis egyre inkább többsebességűvé válik, növekszik a tagállamok közötti érdekkülönbség, a válság következtében felerősödtek a társadalmi-politikai konfliktusok, a szélsőségek. Ezek a folyamatok csak az EU egésze, illetve a különböző országcsoportok összefogása nyomán fordíthatóak meg – mondta Baráth Etele.

170 milliárdos keretre lehet még pályázni

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az Új Széchenyi Tervben az év első felében megjelenteti a 2007–13-as európai uniós fejlesztési ciklus még rendelkezésre álló forrásainak felhasználását célzó pályázatokat, és az irányító hatóságok a harmadik negyedév végéig megkötik a nyertesekkel a támogatói szerződést – közölte Petykó Zoltán elnök március elején. A Fidesz véleménye szerint a baloldali kormányok a Magyarországnak járó uniós támogatásoknak töredékét tudták csak lehívni, 26 milliárd euróból mindössze 1,4 milliárd eurót. Elképzelhető, hogy már az idén lehet pályázni a 2014-től induló uniós költségvetési ciklus forrásaira.

Forrás: MTI, MNO

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.