Ezrével vásárolhat ingatlanokat a Nemzeti Eszközkezelő

TK

2012. augusztus 9., csütörtök 10:51

Ősztől várhatóan ezres nagyságrendben vásárolja az ingatlanokat a Nemzeti Eszközkezelő (NET), miután a közelmúlt jogszabályváltozásai alapján a jogosultak köre jelentősen bővült – közölte a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.

A közlemény emlékeztet, hogy a közelmúltban módosították az eszközkezelő programját szabályozó törvényt, a kormány pedig rendeletet alkotott a szociális rászorultsági feltételekről. A megváltozott a jogi környezet alapján júniustól kibővült a jogosultak köre: már nem feltétel a kényszerértékesítésre jelölés, sem a két, családi pótlékra jogosító gyermek nevelése. Így az egy gyermeket nevelők is jogosultak lehetnek, amennyiben teljesül a többi feltétel (a hitelszerződésre, az ingatlanra és a szociális rászorultságra vonatkozó feltételek).

Kis számban ajánlottak fel ingatlant megvételre


Az új szabályok szerint a NET programjára az a hiteladós (zálogkötelezett) vagy a vele egy háztartásban élő házastárs vagy élettárs lehet jogosult, aki egy gyermek nevelése mellett vagy lakásfenntartási támogatást vagy rendszeres szociális segélyt vagy pedig foglalkoztatást helyettesítő támogatás kap. Az is jogosult lehet, aki a jegyző által megállapított ápolási díjban részesül.

A jövő évi költségvetés további támogatást ígér a devizahiteleseknek, a gyermeket nevelőknek, a kis- és közepes vállalkozásoknak, megőrzi a nyugdíjak reálértékét, és érvényesíti a tehermegosztás elvét – hangsúlyozta Rogán Antal.

Miután a hitelezőktől egy ügylet átkerül a Nemzeti Eszközkezelőhöz, a vonatkozó törvény és kormányrendelet alapján a magyar állam nevében a társaság minden olyan ingatlant megvásárol, amelynél a jogszabályi feltételek teljesülnek, és amelynek eladásához az ingatlan tulajdonosa, valamint a hitelező pénzügyi intézmény hozzájárulását adta.

A januártól júniusig tartó átmeneti időszak alatt a hitelező pénzügyi intézmények – mivel zajlott a program kibővítését célzó törvénymódosítás előkészítése – csak viszonylag kis számban ajánlottak fel ingatlant megvételre. A jogosultsági feltételek bővülése nyomán azonban a felajánlott ingatlanok száma várhatóan jelentősen nőni fog. A banki visszajelzések alapján várhatóan szeptember-októberre fognak beérkezni a tömeges ingatlanfelajánlások az eszközkezelőhöz, tekintettel arra, hogy mind az eszközkezelőnek, mind a pénzintézeteknek fel kell készülniük a kérelmek befogadására és feldolgozására – emelik ki a közleményben.

25 ezer ingatlant vásárolhat a NET


Az idén 8 ezer ingatlant vásárolhat meg a NET a Magyar Állam javára, 2014 végéig pedig 25 ezret. A keretszám kitöltése nagyban függ attól, hogy a hiteladósok és a pénzügyi intézmények mennyi ingatlant, és milyen ütemezésben ajánlanak fel megvételre. A pénzügyi kormányzat részéről többször elhangzott, hogy a kormány biztosítja az ingatlanvásárlás feltételeit minden olyan esetben, ahol a törvényi feltételek teljesülnek. A jövő évi költségvetés tervezése jelenleg is zajlik, a rendelkezésre álló forrásokat az elfogadott törvény fogja szabályozni – emlékeztet közleményében a NET.

A Nemzeti Eszközkezelő 2012. július 25-éig 8 darab ingatlant vásárolt meg, összesen 27 millió forint értékben – derült ki a hét elején Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek egy képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából.

A bankokkal újra kell kötni a megfelelő szerződést

A parlament honlapján olvasható dokumentum szerint ezek az adatok a 2012. június 20-a előtti feltételeknek megfelelő hiteladósoktól megvásárolt ingatlanokat tartalmazzák. A miniszter is felhívja a figyelmet, hogy a jelenleg hatályos törvény és az ahhoz kapcsolódó kormányrendelet által megállapított szociális feltételek szerinti ingatlanok megvásárlása még nem kezdődött el, ugyanis az eszközkezelőnek a bankokkal újra kell kötni az új feltételeknek megfelelő szerződést.

A miniszter a válaszában rögzíti azt is, hogy a Nemzeti Eszközkezelő 2012-ben összesen 8000, 2013-ban 7000, 2014-ben 10 000 lakást tervez megvásárolni.

Azok, akik szeretnék, hogy az eszközkezelő megvásárolja ingatlanjukat, a hitelt folyósító banknál kell ezt jelezniük. Amennyiben a hiteladós a hitelszerződésekből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásáról szóló törvény által felállított feltételeknek megfelel, a bank továbbítja a kérést az eszközkezelőhöz, amely újból ellenőrzi a feltételeket és megköti a szerződést a hiteladóssal – áll a miniszter válaszában.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.