Ezt jósolják hazánknak

WA

2012. május 14., hétfő 12:17

Az év eleji részadatokból megítélhetően valószínűleg csökkent a magyar gazdaság teljesítménye az első negyedévben a tavalyi utolsó három hónaphoz képest, éves összevetésben pedig jó eséllyel stagnált – jósolták az előzetes becslés kedden esedékes közzététele előtt londoni felzárkózó piaci elemzők.
Az Európai Bizottság pénteken Brüsszelben kiadott előrejelzése szerint idén és jövőre is a bruttó hazai termék 3 százaléka alatt marad az államháztartás hiánya Magyarországon. A prognózis szerint az idén 2,5, jövőre 2,9 százalékos deficit várható, kevesebb az őszi előrejelzésben szereplő 2,8, illetve 3,7 százalékos értéknél. Olli Rehn pénzügyi biztos sajtótájékoztatóján elmondta: a kedvezőbb előrejelzés a múlt hónapban beadott konvergenciaprogramban szereplő pótlólagos intézkedéseknek köszönhető.

A Cityben vannak olyan elemzői vélemények is, hogy a magyar gazdaság az idei év egészét recesszióban töltheti, elsősorban azért, mert a fő exportpiac, az euróövezet is várhatóan recesszióban lesz idén.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi közgazdászai prognózisukban közölték: várakozásuk szerint 0,3 százalék körüli mértékben csökkenhetett a magyar hazai össztermék (GDP) 2012 első negyedében, negyedéves összevetésben, szezonális kiigazítással számolva.

A GS elemzőinek számításai szerint éves összehasonlításban ez zéró körüli növekedésnek felelne meg a tavalyi negyedik negyedben mért 1,4 százalékos éves GDP-növekedés után.

Ezek fogták vissza hazánkat

A ház londoni szakértői szerint az idei első negyedévben a magyarországi fogyasztást visszafoghatta a forint tavaly év végi, illetve idei év eleji gyengülése, valamint a devizaalapú jelzáloghitelek előtörlesztése, a forintgyengülés ugyanis a havi törlesztési részleteket emelte, a végtörlesztés pedig apasztotta a programba bekapcsolódó háztartások megtakarításait.

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint mindemellett a gépjárműszektoron kívüli beruházások értéke is valószínűleg alacsony volt az idei első negyedévben.

Az esélyekkel dacolva

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági–pénzügyi elemzőház, a Capital Economics prognózisában felidézte, hogy a magyar gazdaság „az esélyekkel dacolva” növekedett a tavalyi utolsó negyedévben. Az idei első két hónapban ismertté vált aktivitási adatok azonban a cég szerint „enyhén szólva is gyengék”: az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom éves összevetésben egyaránt csökkent.

A ház szakértői szerint a tavalyi növekedésnek a második félévben a mezőgazdaság is felhajtóerőt adott, a cég elemzői azonban azzal számolnak, hogy ez az „agrárbúm” azóta véget ért.

A Capital Economics is stagnálásról beszél

A Capital Economics londoni közgazdászai közölték: az általuk használt cikluskövető jelzőszám alapján – amelyet a társaság a kiskereskedelmi értékesítés, az export és az ipari termelés súlyozott értékátlagából képez – arra számítanak, hogy a magyar hazai össztermék éves összevetésben stagnálhatott, negyedéves összehasonlításban pedig 0,8 százalékkal visszaeshetett az idei első negyedévben.

A ház 2012 egészére is recessziót vár Magyarországon: előrejelzése szerint a magyar GDP-érték idén 1,5 százalékkal csökken.

Van, aki derűlátóbb

Ennél bizakodóbb előrejelzést adtak a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital felzárkózó térségi elemzői. A ház negyedéves összevetésben 0,35 százalékos GDP-csökkenést jósol az idei első negyedévre, a cég számításai szerint azonban éves szinten ez még mindig 0,4 százalékos növekedésnek felelne meg.

A Barclays Capital londoni elemzői szerint a tavalyi negyedik negyedéves növekedést alátámasztó tényezők – a raktárkészletek nagyarányú feltöltése és az export reálértéken számolt növekedése – az idei első negyedévben valószínűleg már nem hatottak, és így a gyenge hazai kereslet, valamint a nettó exportból eredő alacsonyabb hozzájárulás lehetett a várt lassulás fő vezérlője.

A cég szakértői közölték, hogy 2012 egészére stagnáló, vagy „enyhén negatív” GDP-adatot várnak Magyarországon.

A fogyasztás is zsugorodik

A JP Morgan bankcsoport londoni részlegének felzárkózó térségi elemzői szerint – szezonális kiigazítással számolva – 0,4 százalékkal csökkenhetett a magyar hazai össztermék az idei első negyedévben a tavalyi utolsó három hónaphoz képest. Előrejelzésükben a ház szakértői kiemelték, hogy ez lenne az első negyedéves összevetésű GDP-mínusz 2009 harmadik negyedéve óta.

A JP Morgan elemzői is hangsúlyozták prognózisuk indoklásában, hogy a kiskereskedelmi forgalom, az ipari termelés és az építőipari teljesítmény egyaránt csökkent az idei első negyedévben, emellett a hazai fogyasztás is változatlanul zsugorodik.

Londoni elemzői vélemények szerint várhatóan a magyar gazdaság külső környezete is recessziós lesz az idén.

Mélyülő recesszió?

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági–pénzügyi kutatóközpont, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) hétfőn összeállított prognózisában azt valószínűsítette, hogy az euróövezeti GDP-érték az idei első negyedévben átlagosan 0,2 százalékkal visszaesett a tavalyi negyedik negyedévi teljesítményhez képest.

A Capital Economics londoni közgazdászai az általuk várt részleges euróövezeti felbomlás következményeként a következő két évre folyamatos – és mélyülő – recessziót várnak a valutauniós térségben. Előrejelzésük szerint az euróövezet GDP-értéke az idén átlagosan 1,0 százalékkal, jövőre 2,5 százalékkal csökken.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.