Fájdalmas volt az országnak a szocialisták renyhesége

WA

2012. július 11., szerda 19:20, frissítve: szerda 19:31

A Gyurcsány- és Bajnai-kormány alatt a lehívható uniós forrásoknak csak a töredéke érkezett az országba, az Orbán-kormány alatt viszont jelentősen megnövekedett a kifizetések mértéke – hangsúlyozta szerdai közleményében két magyar néppárti európai parlamenti képviselő, Surján László és Őry Csaba.
Az Európai Unió Gazdasági és Pénzügyminisztereinek Tanácsa június 22-én döntött a kohéziós alapból származó kötelezettségvállalások – március 13-ai tanácsi döntés alapján 2013. január elsejétől hatályba lépő – részleges felfüggesztésének megszüntetéséről, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A KDNP, illetve a Fidesz európai parlamenti képviselője arra reagált, hogy Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője június végén az európai szocialisták bukaresti kihelyezett ülésén arra figyelmeztetett: az Orbán-kormány elődeinél jóval rosszabb teljesítményt nyújt, ami az uniós támogatások kihelyezését illeti.

Surján László szerint „Tabajdi Csaba olyat követel, a felhasználások felgyorsítását, ami már látványosan bekövetkezett. A szocialista kormányok, 2007-től 2010. április 1-jéig a 2007–13 között rendelkezésre álló összes kohéziós forrásból 1,4 milliárd eurót hívtak le. A szocialisták három év alatti teljesítményükhöz képest az Orbán-kormány két év alatt 5,1 milliárd eurót hozott be az országba.”

Még élesebb különbség

Surján László arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Szociális Alap felhasználását illetően még élesebb a különbség. Adatai szerint Magyarország a hétéves keretnek 2011 végéig csak 20,4 százalékát hívta le, úgy, hogy 2007-ben és 2008-ban semmit sem hívtak le ebből a keretből. A következő évben, 2009-ben is csak a keret 3,1 százaléka, 2010-ben pedig mindössze 1,9 százaléka érkezett az országba. A kormányváltás után, 2011-ben azonban már a teljes keret 15,4 százaléka eljutott a pályázókhoz.

„A szocialista kormányok renyhesége azért volt különösen fájdalmas az országnak, mert a munkavállalók foglalkoztatását közvetlenül elősegítő pénzeket nem hívtak le. 2007–08-ban már látni lehetett, hogy folyamatosan romlanak a foglalkoztatási mutatóink, így különösen fontos lett volna, hogy valós tényekkel, megfelelő pályázatokkal igényeljük az Európai Szociális Alap forrásait. A Gyurcsány–Bajnai-kormányok mindezt nem tették meg, s így ezeket a hibákat is a Fidesz–KDNP-kormánynak kell kijavítania” – tette mindehhez hozzá Őry Csaba.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.