Feleannyiba kerülnek a lakások

WA

2012. április 19., csütörtök 18:31

Felére estek a lakásárak Romániában az utóbbi öt évben – állítják román ingatlanpiaci elemzők, akiket csütörtökön, a bukaresti TIMON lakásvásár nyitónapján szólaltatott meg a Mediafax hírügynökség.

A homefinders.ro ingatlanportál csütörtökön közzétett tanulmánya szerint a kereslet is felére esett vissza 2007-hez képest. A tulajdonosok az utóbbi évben 15 százalékkal több lakást bocsátottak áruba 2007-hez képest, az árak pedig az akkoriak 50 százalékát sem teszik ki – állapítja meg a tanulmány.

„A családok jövedelmük legfeljebb 40-50 százalékát áldozzák a lakásra: hiteltörlesztésre, közműköltségekre. Úgy vélem, most már lehiggadt a lakáspiac, az emberek már nem az álmaik, hanem az igényeik és lehetőségeik függvényében keresnek lakást, és a piacon mindenki megtalálja az optimális megoldást” – mondta a vásár megnyitóján Ion Catutoiu, a Real Time ingatlanügynökség igazgatója.

A román parlament előtti téren berendezett, vasárnapig látogatható TIMON lakásvásárra több mint száz ingatlanfejlesztő 150 lakóparkajánlatát hozta el. A szervezők szerint először kínálnak 30 ezer euró alatt új lakást Bukarestben azóta, hogy a román fővárosban is megkezdődött a lakóparkok építése.

A vásáron a legtöbb fejlesztő 35 ezer és 50 ezer euró közötti áron kínálja a garzonlakásokat, és 50 ezer és 70 ezer euró közötti áron a kétszobás, illetve 80 ezer és 120 ezer közötti áron a háromszobás bukaresti lakásokat.

Romániában 2008 óta csökkennek a lakásárak. Országos szinten a lakások átlagára az első negyedévben 980 euró volt négyzetméterenként, ezen belül Bukarestben négyzetméterenként 1150 eurós átlagáron cseréltek gazdát a lakások.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

x
Rendkívüli hír