Felfelé indult a CDS-díjszabás

NT

2012. január 4., szerda 10:39

Meredek drágulással rekordot döntött a szerdai londoni kereskedésben a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén kötvények nem teljesítővé válásának rizikójára köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a szerda délelőtti jegyzésben 682 bázispont környékén mozgott az előző esti 650 bázispontos záró után.

A szerdára kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi értékű, tízmillió euró ötéves magyar államkötvényre jelenleg 680 ezer euró feletti éves középárfolyamon – az előző napi zárónál több mint 30 ezer euróval drágábban – kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon.

A magyar CDS-díjszabás a szerdai rekord előtt 2009 márciusában – a Lehman Brothers amerikai nagybank 2008. őszi csődje után indult globális pénzügyi válság kiteljesedésének idején – érte el előző csúcsát, 630 bázispontos középárfolyammal az irányadó ötéves kötvényfutamidőre. Tavaly novemberben újból jóval 600 bázispont feletti rekordokat döntött, 650 bázispont körüli jegyzésekkel.

A Lehman-csőd előtt a magyar CDS-árazások 170 bázispont környékén mozogtak a londoni piacon. Pénzügyi elemzők szerdai értékeléseikben ismét kiemelték a magyarországi kockázati tényezők közül az IMF/EU-megállapodás körüli bizonytalanságot.

A Commerzbank szakértői Londonban szerdán a befektetők számára összeállított napi devizapiaci áttekintésükben úgy fogalmaztak, hogy „a magyar kötvénypiacra vetett egyetlen pillantás mindent elárul”. A tízéves lejáratú kötvények hozama a korábbi hónapokban 7-8 százalék volt, az elmúlt napokban azonban átlépte a 10 százalékos küszöböt, miközben a CDS-jegyzések is rekordra emelkedtek.

A Commerzbank elemzői szerint ez „valószínűleg csak az első benyomás arról”, hogy mi fog történni, „ha a magyar kormány nem enged a nemzetközi együttműködés kérdésében”. A cég szerint az IMF-védőháló „egyre valószínűtlenebbnek tűnik”, tekintettel „a kormány makacs hozzáállására”. Ez utóbbi kérdésben mindazonáltal megoszlanak a citybeli elemzői vélemények.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi közgazdászai a jegybanktörvény december végi elfogadása után befektetők számára összeállított értékelésükben közölték, változatlanul azt várják, hogy Magyarország megállapodásra jut egy elővigyázatossági jellegű készenléti programról. A ház londoni elemzői azonban valószínűnek nevezték azt is, hogy az egyezség megkötése 2012 második negyedéig késni fog.

A cég értékelése szerint az MNB-nek valószínűleg további kamatemeléseket kell végrehajtania a forint stabilizálása érdekében. A JP Morgan elemzői közölték, hogy jelenleg fél százalékpontnyi emelést várnak 2012 első negyedére, de úgy látják, hogy erre a prognózisra is felfelé mutató kockázatok hatnak, ha a forint tovább gyengül. A ház szerint azonban „a jelenlegi környezetben” valószínűtlen, hogy a kamatemelések – hacsak nem „nagyon agresszív” mértékűek – önmagukban elégségesek lennének a forint tartós erősítéséhez, mindazonáltal elősegíthetik az eladási hullám ütemének és mértékének kordában tartását.

A JP Morgan londoni elemzői ugyanakkor megerősítették azt a véleményüket is, hogy ha létrejön az IMF-megállapodás a pénzügyi védőhálóról, a jegybank hozzákezdhet a kamatemelések visszafordításához. A ház ennek alapján 6,00 százalékra visszasüllyedő MNB-alapkamatot jósolt 2012 végére. A cég citybeli közgazdászai közölték az MNB-törvény elfogadása utáni helyzetértékelésükben, hogy jóllehet változatlanul 65 százalékos valószínűséget adnak az IMF-megállapodás elérésének 2012 második negyedévéig, azzal is számolnak azonban, hogy végső soron a piac fogja a kormányt „az IMF-program (elfogadása) felé szorítani”.

Hasonló véleményeket fogalmaztak meg legutóbbi elemzéseikben más nagy londoni házak szakértői is.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital londoni felzárkózó piaci közgazdászai befektetők számára minap összeállított értékelésükben közölték: lehetségesnek tartják, hogy az IMF/EU-programról szóló megállapodás a magyar piaci árfolyamok még további jelentős esésének hatására jön csak létre. A ház szerint várhatóan folytatódik a magyar piacokra nehezedő nyomás, mivel a kormány „korlátozott rugalmasságot” mutat a valutaalappal és az EU-val szemben, és ez felveti annak a kilátását is, hogy elhúzódnak a tárgyalások egy majdani új – „akár elővigyázatossági, akár másféle” – hitelprogramról.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.