Felfüggeszthetik az összes uniós támogatás folyósítását

MN

2017. november 14., kedd 10:57, frissítve: kedd 14:15

A 420 milliárd forintos víziközmű-tender kapcsán az Európai Bizottság már kimondta, hogy nem működik megfelelően a magyar ellenőrzés, most viszont ennél is nagyobb pofon készül: több mint 1000 milliárd forintnyi szerződésben fognak kutakodni az auditorok – írja a 24.hu.

A portál úgy tudja, durván megdráguló közbeszerzéseket szednek hamarosan ízekre az Európai Bizottság ellenőrei. A listán van

  • az M3-as metróvonal 39 milliárdról csaknem 60 milliárd forintra dráguló felújítása;
  • nagyítóval nézik meg azt a dél-balatoni vasúti projektet is, amely az 55,5 milliárd forintos becsült árhoz képest 72,4 milliárd forintra drágult, és az egyik nyertese Mészáros Lőrinc cége, az R-Kord Kft. volt;
  • és a lajstromban több mint 15 milliárd forintnyi olyan szerződés is szerepel, amelyet az uniós pénzosztást koordináló-ellenőrző Miniszterelnökség kötött. A Lázár János vezette egység megbízásai közül megvizsgálnak egy 5 milliárdos tanácsadói megatendert, továbbá két hasonlóan méretes, 6,5, illetve 5,1 milliárd forintos kommunikációs közbeszerzést is.

Az auditorok a jövő héten érkeznek Budapestre, és azt vizsgálják, megfelelő-e az uniós támogatású projektek közbeszerzési rendszere, különös tekintettel az ellenőrzésre. Ha megbukik valamelyik projekt, akkor a szabálytalanság súlyától függően a támogatás egy részét vissza kell fizetni. A 24.hu brüsszeli forrásból úgy értesült, azzal a forgatókönyvvel is számolni kell, hogy az összes uniós támogatás folyósítását felfüggeszti a bizottság, ha az ellenőrzési rendszert nem találja rendben.

A portál azt írja: forrásai szerint a legfrissebb fejlemény az, hogy a számlákat igazoló, kifizető hatóság hármas osztályzatot kapott, ami azt jelenti, hogy ugyan működik a rendszer, de súlyos hibákkal, és a kincstári szervezet az elvégzett munkákról szóló, elfogadott számlákat közvetlenül nem küldheti ki Brüsszelbe, mert nem fogadják el tőle. Az ok: a pályázatkezelő és a támogatásokat nyilvántartó Fejlesztéspolitikai Adatbázis és Információs Rendszer (FAIR) hibás működése. A legújabb kármentő ötlet az, hogy a magyarországi főellenőr szerepét betöltő Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (Eutaf) a számlákat külön-külön ellenőrizze, és annak hitelesítésével küldjék ki Brüsszelbe – teszi hozzá a portál.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A miniszterelnökségi sajtóiroda erre reagálva közölte: nem felel meg a valóságnak, hogy az Európai Bizottság hármas kategóriába sorolta volna a FAIR-t. „Az idei uniós elszámolási rendszerben már közel 1,2 milliárd euró összegű elszámolás került összeállításra és benyújtásra az Európai Bizottság illetékeseihez a FAIR rendszeren keresztül. Ebből már több mint 100 millió eurónyi összeg meg is érkezett a hazai költségvetési számlákra. Az idén további elszámolások kiküldését is tervezzük” – szögezték le.

Kitértek arra is, hogy az Eutaf nem vizsgálta a jelenlegi lehívási folyamatban a számlák megfelelőségét, hanem az elszámolási csomagok (költségnyilatkozat) összeállításának folyamatát (ellenőrzési nyomvonal) vizsgálta. Ennek részeként a korábbi fejlesztési igényeik megvalósítását ellenőrizte – korábban továbbfejlesztési javaslatokat tett például a nagyprojektek kezelésével, a szerződések és számlák összekötésével kapcsolatban.

„A sajtóban a nyár folyamán is jelentek meg nem tényeken alapuló információk. Az it-rendszer folyamatosan biztosítja az uniós támogatások szabályos és eredményes lebonyolítását, szolgálja a programok előrehaladását. A felmerülő hibákat folyamatosan javítják a szakembereink. Rendszeresen nézzük, elemezzük a hibajavításokat, azokat kiváltó okokat. Ez alapján elmondható, hogy a hibák egy része téves adatrögzítések miatt, más része pedig a fejlesztések miatt alakul ki. Az elemzés eredményeit visszacsatoljuk a képzési rendszerünkbe is. A hibajavítási idők folyamatosan csökkennek, ahogyan a hibák száma is” – közölte a miniszterelnökségi sajtóiroda.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.