Fellendülhet a belföldi turizmus

tt

2012. február 29., szerda 19:40

A tavalyi stagnálás után az idén lassú növekedésnek indulhat a belföldi turizmus, s a mostani előrejelzések szerint a múlt évihez képest nem esik vissza a külföldi vendégforgalom sem – mondta az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke szerdán Székesfehérváron.

Bánki Erik (Fidesz) „A helyi turisztikai desztináció menedzsment szervezet létrehozása Székesfehérváron” projekt nyitórendezvényét megelőző sajtótájékoztatón egyebek között elmondta: tavaly 8 százalékkal nőtt a külföldi vendégéjszakák forgalma, a belföldi turizmus viszont a 2010. évihez képest stagnált.

Az idén az ázsiai, indiai, az arab országok-beli és az orosz turisztikai piacok meghódításával szeretnék növelni a külföldi turizmust, valamint a Széchenyi Pihenőkártya nyújtotta lehetőségekkel „megmozdítani” a belföldi turisztikai piacot.

Az Új Széchenyi-terv keretében mintegy 30 milliárd forint pályázati lehetőség van turizmusfejlesztésre – mondta a politikus. Úgy vélte, hogy elsősorban komplex turisztikai fejlesztéseket lenne célszerű megvalósítani, olyanokat, amelyek nemcsak az adott település, hanem környéke a turisztikai vonzerejét is növelik.

Az elnök a projekt nyitórendezvényén, mintegy 100-150 turizmussal foglalkozó szakember előtt szólt arról, hogy Székesfehérvár a turisztikai lehetőségek szempontjából kedvező helyzetben van.
A városnak arra kell törekednie, hogy vonzó és attraktív módon mutassa be ezeréves történelmét, építészeti és kulturális örökségét, s olyan turisztikai kínálatot valósítson meg, amely nemcsak egy napra, hanem hosszabb időre is vonzóvá teszi a hazai és külföldi turisták számára – tanácsolta.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere arról beszélt, hogy az ország „történelmi fővárosának” lehetősége és felelőssége is, hogy méltó módon mutassa be történelmi, kulturális, építészeti örökségét. Erre kedvező alkalmat kínál majd a 2013-ban, a Székesfehérváron tartott országgyűlés 75. és Szent István király halálának 975. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi emlékév.

Brájer Éva (Fidesz) alpolgármester elmondta: a város turisztikai attrakcióinak sorát bővíti majd a Moskovszky Éva páratlan játékgyűjteményét bemutató Hetedhét Játékmúzeum, várhatóan májusban már új helyen, a felújított műemlék Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes egyik szárnyában.

Turistavonzó látványosság lesz hagyományos nyári történelmi kavalkád, az ingyenes városnézésre csábító turizmus napok, valamint az anyagi lehetőségektől függően megvalósuló történelmi fesztivál.

F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit kft. ügyvezetője arról számolt be, hogy a turisztikai desztináció menedzsmentszervezet létrehozása projekt-összköltsége több mint 44 millió forint. A megvalósítást mintegy 37 és fél millió forinttal támogatta a Közép-dunántúli Operatív Program keretében az Európai Unió.

A projekt az év végén zárul.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.