Fellendülhet a hazai munkagépgyártás

tt

2012. május 23., szerda 22:48

Közös traktor és mezőgazdasági munkagépek gyártása lehet a kínai–magyar agrárgazdasági együttműködés következő lépése – mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára Budapesten, a Magyar–Kínai Mezőgazdasági Munkacsoport 4. ülésén – közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel.

A közlemény rögzíti: Czerván György és Budai Gyula parlamenti államtitkár Zhu Baochenggel, a kínai mezőgazdasági minisztérium miniszterhelyettesével tárgyalt a Magyar–Kínai Mezőgazdasági Munkacsoport 4. ülésén. Miután Kínában él a Föld népességének 22 százaléka, ugyanakkor a világ termőföldjének csak 9 százalékával rendelkezik, ezért a távol-keleti ország kormánya kiemelt figyelmet fordít a mezőgazdasági fejlesztésekre. Az ország élelmiszer-, legfőképp gabonaellátása biztonsági kérdés, melytől az egész világ stabilitása is függ – mondta a kínai miniszterhelyettes
.
Az ország mezőgazdasági és élelmiszer-ipari versenyképessége csak korszerű technikai háttérrel biztosítható, ezért a kínai delegáció a tárgyaláson leginkább a mezőgazdaságimunkagép-gyártás területén keresték az együttműködés lehetőségét. Kína mezőgépgyártása a fejlett agrárgazdaságú országokhoz képest elmaradott, ezért Zhu Baocheng hangsúlyozta: szorgalmazza a műszaki ismeretek cseréjét a két ország mezőgépipari cégei között.

A vidékfejlesztési tárca nyitott az együttműködésre a közös magyar–kínai mezőgépipari fejlesztésekben, valamint a mezőgazdasági és energetikai berendezések minősítésében – hangsúlyozta Czerván György.

A felek tárgyaltak a kínai–magyar tudományos és technológiai együttműködési promóciós központ létrehozásáról is, amelyről Li Keqiang első kínai miniszterelnök-helyettes április 30-i budapesti látogatásakor írt alá szándéknyilatkozatot. Czerván György bejelentette: az intézmény magyarországi gazdája a gödöllői Szent István Egyetem lesz.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.