Félmilliárdból bővíthetnek a csongrádiak

tt

2012. június 11., hétfő 18:28, frissítve: hétfő 19:24

Összesen 269 új munkahelyet hoznak létre mikro-, kis- és középvállalkozások Csongrád megyében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 503,4 millió forintos pályázati támogatásával – tájékoztatta a megyei kormányhivatal szóvivője az MTI-t hétfőn.

Varga Márta elmondta, az NGM az idén a korábbi keret dupláját, 10 milliárd forintos alapot nyitott meg a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) munkahelyteremtő beruházásainak támogatására. A pályázatokat befogadó munkaügyi központokhoz országosan 750 pályázat érkezett, ezek közül végül 584 vállalkozás nyert el 7,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást 4010 új munkahely kialakításához. Ez egyúttal 6234 munkahely megőrzését is segíti, mert a pályázók vállalták, hogy a meglevő létszámukat is megtartják további két évig.

Veszprém megyében 99,4 millió forint támogatással összesen 293 munkahely megtartására nyílik lehetőség – tájékoztatott Kovács Zoltán megyei kormánymegbízott hétfőn. Május 30-ig munkahelymegőrző támogatásra 52 munkáltató nyújtott be kérelmet a megyében.


Csongrád megyéből a formai és tartalmi feldolgozás után 57 pályázatot terjesztett a munkaügyi központ a minisztériumhoz támogatási javaslattal. A tárcavezető döntése értelmében mindegyik pályázat nyert, így mintegy 750 millió forintnyi beruházással – amelynek kétharmada a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból származó támogatás – 269 fő számára teremtenek munkahelyet a megyei vállalkozók, emellett 554 jelenlegi alkalmazott továbbfoglalkoztatását vállalták. Az új foglalkoztatottak 85 százalékban nyilvántartott álláskeresők lesznek.

A vissza nem térítendő támogatás elsősorban új gépek, berendezések, műszaki eszközök beszerzését, továbbá új létesítmények építését segíti. A nyertes pályázók között található termelő és szolgáltatást végző vállalkozás egyaránt, többek között kereskedelemmel, vendéglátással, építőipari, épületgépészeti, fém-, és faipari, valamint élelmiszer-ipari tevékenységgel, nyomdatechnológiával, díszletgyártással, szállodai szolgáltatással foglalkoznak. A beruházást november 30-áig be kell fejezni, a támogatási összeget az elszámolás után, de még az idén folyósítja a minisztérium. A megyei kormányhivatal munkaügyi központja nemcsak a pályázati szakaszban nyújtott támogatást a fejlesztést tervező munkáltatóknak, hanem a szerződéskötést követően is minden segítséget megad, többek között a létszámbővítéshez szükséges munkavállalók kiválasztásában és az elszámolási ügyintézésben – közölte a szóvivő.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.