Félmilliárdot küld a kormány a határon túli falugazdászoknak

MTI

2018. január 12., péntek 18:52, frissítve: péntek 22:48

A magyar kormány támogatást nyújt a határon túli falugazdász hálózat kiterjesztéséhez – közölte pénteki kolozsvári sajtótájékoztatóján Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Elmondta, hogy a kormány 2018-ra első körben 100 millió forintot fogadott el a határon túli falugazdász-hálózat kiterjesztésére, ezt egy kormánydöntéssel további 420 millió forinttal egészítette ki. A finanszírozás révén további száz határon túli falugazdász kapcsolódhat be a hálózatba. Kiválogatásuk a térség gazdaszervezeteinek ajánlásával fog megtörténni.

A falugazdászok különböző programok szervezésében, szakmai információ átadásában, a szakoktatáshoz való hozzáférésben segítenek, átadják a jó szakmai tapasztalatokat, és bekapcsolják az uniós mezőgazdasági vérkeringésbe azokat a területeket, ahol tevékenykednek – ismertette a miniszter.

Fazekas Sándor elmondta továbbá, hogy a Földművelésügyi Minisztérium más programokkal is segíti az erdélyi gazdákat. Tavaly kezdték el az erdélyi mezőgazdasági szakképző intézmények tangazdasági háttere kiépítésének előkészítését, ezen most is dolgoznak. Fontosnak tartja, hogy idén is bemutatkozási lehetőséget nyújtanak a határon túli magyar termelőknek az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK). Hozzátette: mindegyik program azt a célt szolgálja, hogy a vidék minél több fiatalt tudjon megtartani, minél többen találjanak megélhetést szülőföldjükön a mezőgazdaságban és a kapcsolódó ágazatokban.

A tárcavezető közölte: továbbra is keresik a jogi megoldást arra, hogy az erdélyi pálinkatermelők is használhassák termékükre a „pálinka” megnevezést. Jelenleg ugyanis ennek a terméknek földrajzi eredetvédelme van az Európai Unióban: csak Magyarországon és négy ausztriai megyében lehet kereskedelmi céllal pálinkát előállítani.

A miniszter megjegyezte: Románia és Magyarország kiemelt partnerei egymásnak, mind az agrártermékek kereskedelmében, mind pedig az európai agrárpolitika küszöbön álló megújításában.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.