Félmilliárdot küld a kormány a határon túli falugazdászoknak

MTI

2018. január 12., péntek 18:52, frissítve: péntek 22:48

A magyar kormány támogatást nyújt a határon túli falugazdász hálózat kiterjesztéséhez – közölte pénteki kolozsvári sajtótájékoztatóján Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Elmondta, hogy a kormány 2018-ra első körben 100 millió forintot fogadott el a határon túli falugazdász-hálózat kiterjesztésére, ezt egy kormánydöntéssel további 420 millió forinttal egészítette ki. A finanszírozás révén további száz határon túli falugazdász kapcsolódhat be a hálózatba. Kiválogatásuk a térség gazdaszervezeteinek ajánlásával fog megtörténni.

A falugazdászok különböző programok szervezésében, szakmai információ átadásában, a szakoktatáshoz való hozzáférésben segítenek, átadják a jó szakmai tapasztalatokat, és bekapcsolják az uniós mezőgazdasági vérkeringésbe azokat a területeket, ahol tevékenykednek – ismertette a miniszter.

Fazekas Sándor elmondta továbbá, hogy a Földművelésügyi Minisztérium más programokkal is segíti az erdélyi gazdákat. Tavaly kezdték el az erdélyi mezőgazdasági szakképző intézmények tangazdasági háttere kiépítésének előkészítését, ezen most is dolgoznak. Fontosnak tartja, hogy idén is bemutatkozási lehetőséget nyújtanak a határon túli magyar termelőknek az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK). Hozzátette: mindegyik program azt a célt szolgálja, hogy a vidék minél több fiatalt tudjon megtartani, minél többen találjanak megélhetést szülőföldjükön a mezőgazdaságban és a kapcsolódó ágazatokban.

A tárcavezető közölte: továbbra is keresik a jogi megoldást arra, hogy az erdélyi pálinkatermelők is használhassák termékükre a „pálinka” megnevezést. Jelenleg ugyanis ennek a terméknek földrajzi eredetvédelme van az Európai Unióban: csak Magyarországon és négy ausztriai megyében lehet kereskedelmi céllal pálinkát előállítani.

A miniszter megjegyezte: Románia és Magyarország kiemelt partnerei egymásnak, mind az agrártermékek kereskedelmében, mind pedig az európai agrárpolitika küszöbön álló megújításában.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.