Felsejlik a valóság a kormány multisimogatása mögött

MN

2018. február 2., péntek 19:59, frissítve: szerda 15:28

A korábban gyűlölt multinacionális és más nagyvállalatokkal a nyilvánosan elérhető 85-nél jelentősen több – összesen több mint 200 – stratégiai megállapodást kötött a kormány. Ezek tartalmát viszont teljes titok fedi, sőt még az is titok, hogy kikkel köttettek ezek a szerződések – hívja fel a figyelmet a Hír TV Célpont című műsora.

A munkahelyteremtés jegyében 188,992 milliárd forinttal, tehát felfoghatatlan mennyiségű pénzzel támogatta a nagyvállalatokat a kabinet. Orbán Viktor kormánya az ország legdrágább munkahelyeit hozta létre közpénzből. A Célpont által megkérdezett újságíró elmondta, ha a KSH átlagbérével számolunk, akkor a támogatott cégeknek 4–12 évre előre kifizette a kormány a munkások bérét. De saját kitűzött céljától, az egymillió új munkahelytől még nyolc év kormányzás után is messze jár az Orbán-kabinet.

A Célpont azt is összesítette, hogy az első ötven nagyvállalat, amelyik stratégiai szövetséget kötött a kormánnyal, hány embernek adott munkát a szerződéskötés évében, és mekkora létszámmal működik most: 50-ből 17 cégnél csökkent a létszám jelentősen. A leépítések bajnoka a Tesco, ahol ma csaknem hatezer fővel dolgoznak kevesebben. A Magyar Telekomtól 2014 óta 803-an távoztak. (Cikkünk egy korábbi változatában tévesen szerepelt a távozók száma). A Samsungnál 916-tal alacsonyabb a létszám négy év alatt. 

A legtöbb stratégiai partneri megállapodásban persze nem is vállalták a cégek, hogy munkahelyeket teremtenek. És a kormány sem vállalt semmit. A Transparency International magyarországi vezetője szerint ezek a megállapodások csak kommunikációs célt szolgáltak, és átláthatatlanná tették a kormány és a magánszféra viszonyát.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Péntek este 20.30-tól részletek a Hír TV-n!

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.