Felsejlik a valóság a kormány multisimogatása mögött

MN

2018. február 2., péntek 19:59, frissítve: szerda 15:28

A korábban gyűlölt multinacionális és más nagyvállalatokkal a nyilvánosan elérhető 85-nél jelentősen több – összesen több mint 200 – stratégiai megállapodást kötött a kormány. Ezek tartalmát viszont teljes titok fedi, sőt még az is titok, hogy kikkel köttettek ezek a szerződések – hívja fel a figyelmet a Hír TV Célpont című műsora.

A munkahelyteremtés jegyében 188,992 milliárd forinttal, tehát felfoghatatlan mennyiségű pénzzel támogatta a nagyvállalatokat a kabinet. Orbán Viktor kormánya az ország legdrágább munkahelyeit hozta létre közpénzből. A Célpont által megkérdezett újságíró elmondta, ha a KSH átlagbérével számolunk, akkor a támogatott cégeknek 4–12 évre előre kifizette a kormány a munkások bérét. De saját kitűzött céljától, az egymillió új munkahelytől még nyolc év kormányzás után is messze jár az Orbán-kabinet.

A Célpont azt is összesítette, hogy az első ötven nagyvállalat, amelyik stratégiai szövetséget kötött a kormánnyal, hány embernek adott munkát a szerződéskötés évében, és mekkora létszámmal működik most: 50-ből 17 cégnél csökkent a létszám jelentősen. A leépítések bajnoka a Tesco, ahol ma csaknem hatezer fővel dolgoznak kevesebben. A Magyar Telekomtól 2014 óta 803-an távoztak. (Cikkünk egy korábbi változatában tévesen szerepelt a távozók száma). A Samsungnál 916-tal alacsonyabb a létszám négy év alatt. 

A legtöbb stratégiai partneri megállapodásban persze nem is vállalták a cégek, hogy munkahelyeket teremtenek. És a kormány sem vállalt semmit. A Transparency International magyarországi vezetője szerint ezek a megállapodások csak kommunikációs célt szolgáltak, és átláthatatlanná tették a kormány és a magánszféra viszonyát.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Péntek este 20.30-tól részletek a Hír TV-n!

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.