Feltérképezték a cégtemetőket

2014. február 3., hétfő 05:33

Fogy a levegő a cégtemetők üzemeltetői körül. Az adóhivatal a cégbíróság közreműködésével igyekszik kitiltatni az érintetteket a gazdasági életből. A NAV pénzügyi nyomozói jelenleg húsz büntetőügyben, sokmilliárdos kár miatt nyomoznak.

Feltérképezte az elmúlt időben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a magyarországi cégtemetőket. A NAV azonosítani próbálta azokat a személyeket, akik – vélhetően – illegális szolgáltatást nyújtanak: eltüntetik a nagy tartozásokat maguk előtt görgető, bedőlő vállalkozásokat. Számos esetben a hivatal pénzügyi nyomozói vizsgálódnak. – Jelenleg húsz cégtemető ügyében zajlik büntetőeljárás, az okozott kár összességében több milliárd forint lehet – közölte a Magyar Nemzet kérdésére Sors László bűnügyi elnökhelyettes. Mint mondta, az egyik nyomozásnak például több mint ötszáz bedöntött, tartozásokat hátra hagyó vállalkozás történetét kell feltárnia.

Az ilyen ügyek – mint a lap megtudta – komoly kihívást jelentenek a szakembereknek. Főként amiatt, mert a cégtemetőkhöz az ország különböző helyeiről is kerülhetnek vállalkozások, emellett a legkülönfélébb bűncselekmények valósulhatnak meg. Egyes esetekben adócsalás gyanúja merülhet fel, máskor csődbűncselekmény vagy a fedezet jogellenes elvonása kerülhet szóba, megint máskor a számvitel szabályait hághatják át, esetleg hamis okiratok bukkanhatnak elő.

Felszámolt cégtemető

Tízezer embert károsított meg és többmilliárdos kárt okozott egy bűnszervezet, amelynek tagjaira tavaly szeptemberben csaptak le a NAV, valamint a rendőrség munkatársai. A bűnszervezet tagjai egy cégtemetőt működtettek, sorra buktattak be egyébként tényleges tevékenységet végző cégeket. Helyükre nyomban új társaságok léptek, amelyek szintén rövid időn belül eltűntek. A bűnszervezet a feketegazdaság jelentős szereplője volt, mintegy félezer cég ment át az irányítók kezén. Az ügyvezetők a folyamat végén gyakran külföldi „strómanok” voltak, jellemzően ukrán, román és szerb állampolgárok.

– Fontos, hogy a különböző hatóságoknál más-más cselekmények miatt tett feljelentéseket a bűnüldözés összefogja, az ügyeket egyesítse, egységes koncepció szerint kezelje – mondta Sors László. Hozzátette: egy-egy cégtemetőhöz több száz társaság ügye kapcsolódhat, az esetek részleteinek feltárásáért nyomozócsoportokat kell alakítani, szükséges megszervezni az egység munkáját segítő hivatali apparátust, miként gondos előkészítést igényel a több tucat vagy akár több száz helyszínen megvalósítandó egyidejű rajtaütés is.

A cégtemetők működésének mikéntje már-már közismert. A kiindulópont, hogy egy társaság nagy adósságot halmoz fel: nem fizeti ki üzletfeleit, esetleg cserbenhagyja fogyasztóit, s az adókat sem rója le. Ám ahelyett, hogy felszámolás, végelszámolás indulna, vagy a tulajdonosok csődöt jelentenének, egy cégtemetőt keresnek fel. Az adósságban úszó vállalkozás – színlelt adásvétellel – rövid úton nincstelen, hajléktalan vagy külföldi személy nevére kerül. Az eredeti tulajdonos megszabadult a társaságtól, mindezért kisebb-nagyobb összeget fizetett a cégtemető üzemeltetőjének. Az ügylet után nemegyszer az állam és a magánhitelezők bottal üthetik a pénzük nyomát.

A teljes cikket a Magyar Nemzet hétfői számában olvashatja.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.