Közép- és Kelet-Európa érzékenyebb az euróválságra

KG

2012. június 28., csütörtök 19:20

Az euróövezeti szuverén adósságválság a szoros kereskedelmi, beruházási és pénzügyi kapcsolatok miatt nagyobb hatást gyakorol a közép- és kelet-európai gazdaságok kilátásaira, mint más felzárkózó térségi országokra, ugyanakkor a felzárkózó Európa is sokkal jobb helyzetben van a külső sokkok elviseléséhez, mint 2008-2009-ben volt – állapította meg csütörtökön Londonban ismertetett új helyzetértékelésében a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő.

Más londoni elemzői vélemények szerint az euróövezet esetleges felbomlása súlyos mértékben, akár 5 százalékkal is csökkentheti Közép- és Kelet-Európa GDP-értékét.

A globális szuverén adósi kilátásokról összeállított friss elemzésében a Fitch kiemeli, hogy Magyarország kivételével a közép- és kelet-európai országoknak sikerült elkerülniük az idei év eddigi szakaszában államadós-besorolásaik leminősítését. Az euróövezet helyzetének romlását tükrözi ugyanakkor, hogy a felzárkózó európai gazdaságok szuverén adósosztályzatainak kilátásait a Fitch a korábbi pozitívról az esetek zömében stabilra vette vissza.

A tágabb értelemben vett keleti felzárkózó térségben ma már csak Kazahsztán besorolására van érvényben felminősítést valószínűsítő pozitív kilátás, Magyarország (BB plusz) és Horvátország (BBB mínusz) államadós-osztályzatának kilátása pedig negatív a Fitch Ratings csütörtöki összegzése szerint.

Csökkenhet a növekedés üteme

A cég előrejelzése szerint az európai felzárkózó térség összesített átlagos gazdasági növekedése a tavalyi 4,7 százalék után az idén jelentősen lassul, és nem fogja meghaladni a 2,7 százalékot. A Fitch prognózisa szerint a térség gazdaságainak idei teljesítménye meredekebb ívben csökken, mint a felzárkózó Ázsiáé, Latin-Amerikáé, a Közel-Keleté vagy az afrikai gazdaságoké.

A Fitch a csütörtöki előrejelzésben nem adott országokra lebontott növekedési becsléseket. Egy másik nagy londoni ház azonban a héten – ugyancsak az euróövezeti válság átszűrődésének indokával – jelentősen rontotta a felzárkózó európai térség egyes országaira szóló növekedési prognózisát.

A UBS bankcsoport londoni befektetési részlege új, 2013-ra összeállított euróövezeti és felzárkózó térségi prognózisában az általa eddig valószínűsített 1,1 százalékról 0,4 százalékra csökkentette az euróövezeti gazdaság átlagos jövő évi növekedési ütemére adott becslését a folytatódó adósságválság miatt. A ház változatlanul hagyta a 0,4 százalékos idei euróövezeti visszaesést jósló előrejelzését.

Jobb a helyzet, mint három éve

A cég – a Fitch csütörtöki elemzéséhez hasonlóan – ugyancsak megállapította, hogy a felzárkózó európai térség most jobb állapotban van, mint a 2009-es pénzügyi válság idején, a UBS elemzői szerint azonban ezekre a piacokra is változatlanul erőteljesen hat az euróövezet válsága.

A UBS londoni közgazdászai a múltbeli igen nagyfokú korreláció figyelembevételével kimutatták, hogy az euróövezeti GDP-növekedés minden 1 százalékpontnyi lassulása Magyarországon és Csehországban 1,2 százalékpontot, Lengyelország esetében 0,6 százalékpontot vesz el a növekedési ütemből. A cég szerint e korreláció a felzárkózó Európa kis, nyitott gazdaságaiban – köztük Csehországban és Magyarországon – ma is érvényesnek tekinthető.

Idén 0,9 százalékos csökkenés, jövőre 0,8 százalékos növekedés jöhet

A UBS elemzői új előrejelzésükben közölték: Magyarországon az általuk eddig várt 1,7 százalékos jövő évi GDP-növekedésnek most már csak kevesebb mint a felével, 0,8 százalékos növekedéssel számolnak, Csehországban pedig 2,0 százalékról 1,3 százalékra rontották 2013-ra szóló becslésüket. A ház az idén a magyar gazdaságban 0,9 százalékos, Csehország 0,2 százalékos visszaesést jósol.

Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics csütörtökön összeállított helyzetértékelésében azt vizsgálta, hogy az euróövezet esetleges szétesése milyen növekedési hatást gyakorolna a közép- és kelet-európai térségre.

A Capital Economics borúlátóbb

A ház közgazdászai kimutatták, hogy a valutaunió „korlátozott mértékű” felbomlása is átlagosan 2-3 százalékkal csökkentené 2013 végéig a tágabb értelemben vett európai felzárkózó régió GDP-értékét. Ha azonban az euróövezet szabályozatlan körülmények közepette szétesik, az a cég szerint ugyanebben az időtávlatban átlagosan 4-5 százalékot is lefaraghat a közép- és kelet-európai országok hazai össztermékéből.

A Capital Economics londoni elemzőinek előrejelzése szerint az euróválságra legérzékenyebb térségi országok – köztük Magyarország, Csehország és Horvátország – egyébként is valószínűleg recesszióban töltik a következő 18 hónap legnagyobb részét. A cég jelenleg érvényes prognózisa Magyarországon és Horvátországban az idén egyaránt 1,5 százalékos, 2013-ban 0,5 százalékos GDP-visszaeséssel számol. A Capital Economics szerint a cseh gazdaság teljesítménye 2012-ben 0,8 százalékkal csökken, jövőre 0,5 százalékkal növekszik.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.