Fogy a levegő az áfacsalók körül

2014. szeptember 20., szombat 05:45

Újabb intézkedéseket hozhat a kormány az áfacsalások letöréséért. Az adóügyi helyettes államtitkár szerint az elektronikus lehetőségek kiaknázása sokat segíthet ebben: az online pénztárgépek bevezetését, az útdíjrendszer és az adóhivatal összekapcsolását, s a végrehajtás gyorsítását újabb intézkedések követhetik. Eközben kisöprik a milliárdos csalásokat az acélpiacról is.

Folytatja az áfacsalások letöréséhez szükséges hatósági és más lehetőségek fejlesztését a kormányzat. – A szaktárca megvizsgál minden szóba jöhető eszközt, és figyelemmel kíséri a külföldön alkalmazott módszereket – nyilatkozta lapunknak a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi helyettes államtitkára. Pankucsi Zoltán arról beszélt: a forgalmiadó-csalások nem csak Magyarországon okoznak nagy gondot, az Európai Unió jó néhány állama küszködik az illegális jelenséggel. Részben azért, mert a visszaéléseket sok esetben több uniós tagország közbeiktatásával követik el. – Valamennyi olyan lehetőséget ki kell használni, amelyre módot adnak a technikai és más feltételek – fogalmazott a szakember, majd arra utalt: a nagy értékű forgalmiadó-csalásokat számos módszerrel követhetik el a kétes körök. A közkassza megkárosítói cégláncolatokat alakítanak ki, sosem volt árumozgásról készítenek iratokat, tettük leplezésére kamionokat indítanak útnak, a megszerzett pénzeket pedig igyekeznek külföldre menteni.

Az eddigi intézkedésekről a helyettes államtitkár elmondta: ma már a cégalapítás szigorú ellenőrzés mellett zajlik. Olyan személyek nem vehetnek részt új társaság létrehozásában, és nem vállalhatnak szerepet már működő vállalkozásban, akik korábban durva adóügyi szabálytalanságokat követtek el. – Immár nem képzelhető el, hogy egy-egy szerencsétlen sorsú, akár hajléktalan személy fiktív cégek százainak legyen a birtokosa – magyarázta Pankucsi Zoltán. Eközben keretek közé szorították a vállalkozások közti készpénzmozgásokat, emellett a kétmillió forint feletti áfaügyletekről az adóhivatal részére pontos tájékoztatást kell adniuk a gazdasági szereplőknek. A hatóságnak ezeken túl módja van rá, hogy egy-egy gyanús ügylet minden részletét ellenőrizze, függetlenül attól, kik a résztvevők, s milyen körülmények között jött létre a megállapodás. – A fordított adózás a gabona piacáról söpörte ki az áfacsalókat, a folyamat hamarosan az acéliparban is végbemegy – tette hozzá a helyettes államtitkár. Mint arról korábban beszámoltunk, szakértők szerint milliárdos bevételt hozhat a fordított adófizetés bevezetése a fémpiacon.

Pankucsi Zoltán szerint a különféle forgalmiadó-csalások megakadályozásában nagy szerepet játszhatnak az elektronikus lehetőségek is. Az adóhatóság hozzájut például az elektronikus útdíj-rendszer adataihoz, így ma már könnyen megállapítható, hogy a szállító valóban küldött-e teherautót a megrendelőhöz. A közúti információk persze arra is módot teremtenek, hogy a pénzügyőrök útközben állítsák meg a kamionokat, s megvizsgálhassák: a járművön van-e rakomány. Sokszor ugyanis csak a teherautó rója az utakat, az áru pedig csupán papíron cserél gazdát.

Az online hálózat az illegális pénzek kimentésének, eltüntetésének megakadályozásában is szerepet játszhat. Az adóhivatal ugyanis immár elektronikus kapcsolatban áll a hazai pénzintézetekkel, így a gyors adóvégrehajtásnak nincs akadálya. – Előfordulhat, hogy a résztvevők külföldre, adóparadicsomokba utalják az áfacsalással szerzett összegeket – tette hozzá a helyettes államtitkár, megjegyezve: a magyar kormány éppen ezért kötötte sorra a nemzetközi megállapodásokat az utóbbi időben. Mára számos kedvező adózású országgal folyamatos az információcsere, így az adóparadicsomokban is utolérhetők az adózatlan vagyonok.

– Az online pénztárgépek rendszere kiemelkedik az elmúlt idők intézkedései közül – új távlatok nyíltak a hatósági ellenőrzésben, piaci szereplők sokaságát szorítva legális ügymenetre – folytatta a helyettes államtitkár. A boltos, a kereskedő egyre inkább kénytelen lesz beütni kasszájába a bevételeket, ami miatt az érintettnek a teljes árukészletével is el kell számolnia. A jövőben így nem teheti meg azt sem, hogy feketén, számla nélkül szerezze be az értékesítésre szánt termékeket. – Az új pénztárgépek rendszere tehát egyfajta fehéredési láncolatot indít el, arról nem is beszélve, hogy miután fény derül a tényleges forgalmi adatokra, a feketefoglalkoztatást sem lehet majd elleplezni, a hatóságok előtt rejtve tartani – mutatott rá Pankucsi Zoltán.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Mint a szakember rámutatott, ma már nagyjából 174 ezer online kassza üzemel az országban, vagyis az átállás lényegében befejeződött.  A készülékcsere folyamata tavaly kezdődött el, így a pénzügyi kormányzat számos tapasztalatot ismert meg, miközben több tanulságos eset is napvilágot látott. Ezek közül Pankucsi Zoltán a júliusi és augusztusi fővárosi ellenőrzések eredményeit, történéseit említette meg példaként. A revizorok akkor több mint félezer vendéglátóhely ügyeit tekintették át. A hatósági fellépés nyomán az érintett szereplőknél másfél hónap leforgása alatt harminc százalékkal emelkedett a bevallott bevétel. – Mindez végbement nagyban is – mondta a helyettes államtitkár. Kiugró növekedést jegyeztek fel ugyanis a kiskereskedelem azon szegleteiben, ahol korábban jelentős mértéket öltött a feketézés. Pankucsi Zoltán szerint az eddigi lépések eredményeként a kicsiben ügyeskedők és az áfa-viszszaéléseket nagy tételben megvalósítók is egyre inkább kiszorulnak a magyar gazdaságból.

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.