Fogy az idő: merre tovább euróövezet?

Keresztes Lajos

2011. november 29., kedd 14:20

Aggodalmat váltott ki Európában az a lapértesülés, amely szerint az euróövezet hat megmaradt legjobb minősítésű tagállama közös „elit kötvényt” bocsátana ki. Ezt a német pénzügyminisztérium cáfolta, de marad a kérdés, hogy Németország és vele együtt az euróövezet tagjai milyen lépésre szánják el magukat azok után, hogy a Moody's leminősítéssel fenyegette meg őket.

Néhány nappal az újabb, december 8-ra és 9-re tervezett uniós csúcstalálkozó előtt Németország emeli a tétet az euróövezet reformja ügyében – írja a Die Presse. A napilap utal a Die Welt hétfői tudósítására, melyben azt írják, az euróövezet hat megmaradt legjobb minősítésű tagállama közös „elit kötvény” kibocsátását tervezi. Németország vezetésével Finnország, Franciaország, Luxemburg, Hollandia és Ausztria egyeztetné hitelfelvételét. Abban bíznak, hogy így egységesen alacsony, 2–2,5 százalék közötti kamatot kellene fizetniük a befektetőknek.

Ennek kellene megállítania a legjobb minősítésű euróövezeti tagállamok elleni spekulációkat, és ezzel teremtenének pénzügyi mozgásteret azon 11 állam esetleges megsegítésére, melyek nem tartoznak a valutaunió tagállamai közé. Ez azt jelentené, hogy az euróövezet a gyakorlatban egy északi és egy déli zónára szakadna. A lapértesülést már hétfőn cáfolta a berlini pénzügyminisztérium.

A cáfolat ellenére a tudósítás egész Európában komoly idegességet váltott ki. „Vagy létezik egy megállapodás a 27 tagállam között, és mindig ez a legjobb megoldás, vagy létezik egy megegyezés az euróövezet 17 állama között, de az euróövezetet tovább osztani nekem rossz ötletnek tűnik” – nyilatkozta Jean-Claude Juncker, Luxemburg miniszterelnöke és az euróövezet elnöke.

Azt nem tudni, hogy Angela Merkel miért hagyja ezen híresztelések felbukkanását, annyi azonban biztos, hogy a németek – gazdasági erejük folytán – előnyben vannak, s megpróbálják ezt kedvező tárgyalási pozícióvá alakítani. Merkel mint „Európa legnagyobb befizetője” arra kényszerül – már csak a német polgárok növekvő elégedetlensége miatt is –, hogy az euróövezet küszöbönálló reformjaiban bevezesse az egész euróövezetben a költségvetési fegyelmet.

Ezért a német politikusok visszatérő mantrája a stabilitási unió bevezetése. Azaz szigorú felügyelet alá vennék az euróövezet tagállamainak költségvetését. A javaslat odáig terjedne, hogy egyfajta uniós „EU-takarékossági biztost” teremtenének, melynek joga lenne a magas költségvetési hiánnyal rendelkező tagállamok büdzséjének megvétózása. Nem tudni, hogyan működne pontosan a szervezet, az eurótagállamok ideje azonban fogy. Hétfőn a Moody’s hitelminősítő megfenyegette a 17 államot, hogy leminősíti őket, ha záros határidőn belül nem képesek megállapodni. Az euróövezet politikai kereteinek kérdésében útelágazáshoz érkeztek, vagy a mélyebb politikai integráció irányába mozdulnak, vagy széttöredezik a szervezet – vélekedett a Moody’s.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.