Furcsa cég segíti a 7,6 milliárd forint adósságot behajtani akaró kukaholdingot

Hava Nikita

Hava Nikita

2018. január 4., csütörtök 10:40, frissítve: csütörtök 16:53

Elkezdi behajtani az eddig be nem fizetett kukacsekkeket az állami NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., összesen 7,6 milliárd forint értékben adtak át követeléseket a Díjbeszedő Holding Zrt. vezette konzorciumnak – derül az csütörtöki uniós közbeszerzési értesítőből.

A megbízási szerződés hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjhátralékok követeléskezelési feladatainak ellátásár című közbeszerzési eljárás keretében a szerződést még december 11-én kötötte meg a kukaholding.

A tender eredménye szerint a Díjbeszedő Holdingnak mintegy 3 millió természetes személy számláját kell kezelnie negyedévente. A közbeszerzés úgy számol, hogy ebből a Nemzeti Adó- és Vámhivatalanak nagyjából 55 ezer követelést fognak átadni adók módjára való behajtásra, vagyis aki eddig nem fizette be a szemétszállítási díját, az arra számíthat, hogy ha nem rendezi a tartozását, akár a fizetéséből is levonhatják az összeget. A tender a nem természetes személyeknél úgy számol, hogy akár 65 ezer számlát is át kell adni a NAV-nak behajtásra.

A közbeszerzés pikantériája, hogy a Díjbeszedő Holding mellett a másik konzorciumi tag egy Pepp And Cars Kft. nevű, szinte teljesen ismeretlen behajtócég, amelynek egy évvel ezelőtt még a főtevékenyésége élelmiszer, ital, dohányáru vegyes nagykereskedelme volt. A vállalat árbevétele az elmúlt öt évben nem érte el a 40 millió forintot sem. Ami a legfurcsább, hogy a cég ellen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adóigazgatóságának hátralékkezelési osztálya az elmúlt két és fél évben már ötször indított végrehajtást.

A Magyar Nemzet többször megírta, hogy továbbra sem áll a helyzet magaslatán a kukaholding, ugyanis nem működik megfelelően a országos számlázási rendszere. A szemétszállítási számlák késve és hibás összegről kiállítva érkeznek meg. Néhol hamarabb kapják meg az ügyfelek a fizetési felszólítást, mint az aktuális csekket. Korábban lapunk egyik érdi olvasója pedig egyszerre két azonos összegű számlát is kapott.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Eközben mostanáig csaknem 2 milliárd forintjukba került az adózóknak a bizonylatkészítő rendszer, amelynek az eredeti ígéretek szerint már tavaly áprilisban be kellett volna indulnia.

Érdemes megjegyezni: mint lapunk megírta, a kukaholding csaknem 1 milliárd forint uniós pénzt is kap társadalmi szemléletformálásra – ami az alapfeladatait ellátni sem képes állami vállalat esetében több szakértő megfogalmazása szerint egyenesen arcpirító.

A szerkesztő ajánlja

Lándori Tamás

Nem tűnt őrültnek a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

Vég Márton

Orbán és Soros egy csapatban játszik? „Soros-szervezetet” pénzel a BM

Több millió forint állami pénzt kapott egy menekülteket segítő szervezet, amely tagja a milliárdos civil hálózatának is.

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.