Furcsa „titkok” Paks II.-ről a honlapon

Hava Nikita

Hava Nikita

2017. szeptember 12., kedd 12:56

Hiába jelentette be Lázár János kancelláriaminiszter az egyik tavaszi kormányinfón – miután az Európai Bizottsággal és az adatvédelmi biztossal is egyeztetett –, hogy föloldja a Paks II.-re vonatkozó megvalósítási szerződés titkosítását, ez eddig nem történt meg. Így nem lehet pontosan tudni, hogy Magyarország és Oroszország között milyen szerződés jött létre a paksi 5-ös és a 6-os atomblokkok építtetésre. Ezt a dokumentumot, az úgynevezett EPC-szerződést 30 évre titkosította a magyar kormány.

Az oroszul tudó olvasóközönség ugyanakkor legalább némi információhoz juthat az ügyben, meglepő módon ugyanis az oroszok kevésbé titkolóznak, mint a magyar kormány. A kivitelező Roszatom weboldalán már rövid keresés után is találhatunk dokumentumokat, így köztük azt a 35 oldalas írást, amely a közbeszerzésekkel kapcsolatos szabályokat rögzíti – és az idehaza titkos EPC-szerződés egy része. A dokumentumból az is kiderül, hogy az orosz fél vállalta: betartja az uniós és a magyar közbeszerzési szabályokat – amit eddig nem tett meg, hiszen bár írtak ki közbeszerzési eljárásokat, például az egyik legfontosabb részegység, a turbina beszerzésére, ennek csak a társaság oldalán van nyoma, hivatalos értesítést nem tettek róla közzé.

A tenderre egyébként a szentpétervári Szilovije Masini és a magyarországi székhelyű GE Hungary Kft. adott be pályázatot. A döntéshozók korábban azt ígérték, hogy a magyar beszállítók aránya el fogja érni a 40 százalékot a januárban kezdődő, 12 milliárd eurós beruházásban, az orosz fél pedig többször is azt jelezte a közvélemény felé, hogy minden beszerzés átlátható lesz.

Megkerestük a paksi beruházás hazai illetékeseit, akik kétségbe vonták, hogy az általunk talált dokumentum lenne az irányadó. Azt említették, valószínűleg már egy újabb szerződés szabályozza az államok közötti közbeszerzéseket, nem az általunk talált, 2014-es keltezésű írás. Arra ugyanakkor nem tudtak magyarázatot adni, hogy ha ez egy régi dokumentum lenne, miért másfél hete töltötték fel a Roszatom oldalára. A honlapon egyébként nemcsak az EPC-szerződés egy része, hanem más dokumentumok is fellelhetők, köztük a majdani turbinák műszaki dokumentációját és egyéb paramétereit is megtaláltuk.

Nem meglepő, hogy érdemi információt megint az oroszoktól tudunk a paksi bővítésről – így reagált az ügyben lapunknak Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja. A bővítés ügyével rendszeresen foglalkozó politikus úgy fogalmazott: „az a szomorú helyzet, a Putyin-kormány közlékenyebb, mint az Orbán-kabinet”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.09.12.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.