Gyanúsan olcsó, vegyszerezett csirkemáj érkezik Brazíliából

2017. október 2., hétfő 21:10, frissítve: kedd 11:32

Fagyasztva, félkilogrammos kiszerelésben kapható Magyarországon is a Brazíliából származó csirkemáj, aminek már az ára is fölöttébb gyanús. A Tescóban 199, az Auchanban 175 forintba kerül a Perdix márkájú termék. – Kopasztás után a baromfit hűteni kell. Európában jellemzően szeles hűtést alkalmazunk, azaz a levegő áramoltatásával oldjuk meg. A braziloknál azonban a vizes hűtés a jellemző. Ilyenkor alacsony hőmérsékletű vízbe mártják a testeket. A folyadékban antibakteriális és egyéb anyagok találhatók, ezek a vegyszerek azonban Európában nem megengedettek, ugyanakkor egyelőre elnézik Brazíliának – mondta lapunknak Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács igazgatója.

Hozzátette, a világ különböző régióiban jelentősen eltér a baromfihús előállítási költsége, így természetesen a végső ára is. Az Egyesült Államokban és Brazíliában kapható legolcsóbban, ezért is nő dinamikusan a termelés. Ennek részben éghajlati okai vannak: ezekben az országokban az alaptakarmányok, mint a szója és a kukorica, hatalmas mennyiségben állíthatók elő, ráadásul nem tiltják a genetikailag módosított termékeket (GMO) sem. Tehát olyan növényhibridekkel dolgoznak, amelyek termesztésére Magyarországon nincs lehetőség. A szakember hozzátette, az Európai Unióban a legszigorúbbak a különböző állategészségügyi, élelmiszer-biztonsági és állatjóléti jelölésekre vonatkozó előírások. Ezek további többletköltséget jelentenek az itteni termelésben.

– A fogyasztókra gyakorolt negatív hatásról nem tudunk, de fontos, hogy minden egyes csirkemájat nem lehet ellenőrizni. Ezekben az országokban a termelés körülményeinek szabályozása nem túl feszes. Így aztán mindig fölvetődnek kételyek azzal kapcsolatban, pontosan mit tartalmazhatnak a termékek. A hatóságok feladata, hogy ellenőrizzék a biztonságot.

Az utóbbi időben sok szállítmányt fordítottak vissza az angol, holland, német kikötőkből Brazíliába – mondta Csorbai Attila. Hozzátette, a Kínában nemrég kitört brazil húsbotrány után szigorított ellenőrzést vezetett be az EU, és rengeteg szalmonellás terméket talált. A terméktanács igazgatója hangsúlyozta, a magyar és a brazil máj ízében egy átlagos fogyasztó nem talál különbséget. Ugyanakkor az olcsó brazil májnak sajnos árletörő hatása van, így ugyanannyit kell kérniük a kifogástalan magyar fagyasztott termékért. Hiába tudják, hogy nyomon követhető, ellenőrzött, biztonságos, ez a fogyasztókat nem érdekli. A friss máj kilója egyébként jelenleg 6-700 forint körül mozog a henteseknél, a magyarok pedig jellemzően inkább még ezt részesítik előnyben, nem a mélyhűtőben található élelmiszert.

Csorbai Attila hangsúlyozta, nemsokára kezdődnek a dél-amerikai országokkal a kereskedelmi tárgyalások, az unió csökkenteni szeretné az Európába behozható baromfihús mennyiségét. Evégett védővámokat próbálnak bevezetni, illetve szeretnék lejjebb vinni a hús kvótamennyiségét.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.10.02.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.