Gyengébb eredményeket várnak Londonban

PR

2012. május 18., péntek 20:03

Jelentősen lefelé módosították a magyar gazdaság idei teljesítményére szóló előrejelzésüket pénteken londoni felzárkózó térségi elemzők, akik a vártnál jóval gyengébb első negyedévi előzetes GDP-becslésre hivatkozva most már recessziót várnak Magyarországon 2012 egészében.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének elemzői befektetők számára pénteken összeállított áttekintésükben közölték: számításaik szerint az első negyedévi GDP-becslésben mutatkozó „komoly negatív meglepetésből” az következik, hogy az idén a magyar hazai össztermék várhatóan 1,2 százalékkal visszaesik. A ház eddig zéró növekedést – vagyis stagnálást – valószínűsített a magyar gazdaságban 2012 egészére. A citybeli elemzői közösségben most már konszenzusossá kezd válni az a prognózis, hogy a magyar gazdaság az idei évet recesszióban tölti, és az idei első negyedévi előzetes becslés után más nagy londoni házak is jelezték annak lehetőségét, hogy lefelé módosítják magyar GDP-előrejelzésüket.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni elemzői az első negyedévről szóló hét eleji KSH-adatsort kommentálva közölték: tekintettel „a negatív meglepetés mértékére, és azokra az előzetes jelekre, hogy a visszaesés meglehetősen széles bázisú volt, lefelé mutató kockázatok hatnak a cég által jelenleg érvényben tartott idei magyar GDP-előrejelzésre”. A Goldman Sachs most érvényes prognózisa 2012 egészére 0,5 százalékos GDP-csökkenést jósol a magyar gazdaságban.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőközpont, a Capital Economics felzárkózó térségi közgazdászai a közép-európai térség több országának e hét eleji előzetes GDP-adatait feldolgozó helyzetértékelésükben közölték: továbbra is megfelelőnek tartják a térség növekedésére érvényben tartott, a szélesebb londoni konszenzustól jóval elmaradó idei GDP-előrejelzéseiket. A Capital Economics Lengyelországban 2 százalékos gazdasági növekedést vár 2012-re, Bulgáriában és Romániában ugyanakkor egyaránt 0,5 százalékos, Csehországban 1 százalékos, Magyarországon pedig 1,5 százalékos GDP-visszaesést valószínűsít az idei év egészére.

Ugyancsak pénteken közzétett átfogó térségi előrejelzésében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szintén azt közölte, hogy – a tevékenységi területéhez tartozó több más kelet-közép-európai országhoz hasonlóan – Magyarországon is egész évi recesszióval számol 2012-re. A bank 1,0 százalékos idei magyar gazdasági visszaesést jósol új prognózisában; ez mindazonáltal jobb az idei első, januárban közzétett EBRD-előrejelzésnél, abban ugyanis még 1,5 százalékos idei magyar GDP-mínusz szerepelt.

A JP Morgan londoni elemzői felülvizsgált pénteki előrejelzésükben közölték: a vártnál gyengébb idei első negyedévi magyar GDP-becslés alátámasztja azt a várakozásukat, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idén 1,00 százalékpontnyi kamatcsökkentést tud végrehajtani. A ház szerint ugyanakkor ennek a monetáris enyhítésnek a végrehajtása még inkább függ az IMF/EU-tárgyalásokon elért majdani haladástól, és attól, hogy ezzel összefüggésben milyen mértékben csökkennek a magyar befektetési eszközöket terhelő kockázati felárak.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.