Sztrájkolnak a tescósok

Horváth Attila

Horváth Attila

2017. szeptember 8., péntek 15:29, frissítve: szombat 19:35

A Tesco dolgozói megkezdték a régóta ígért sztrájkot, ma 16 órától 24 óráig tartanak országos figyelemfelhívást. Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke ezt a sztrájk előtt egy órával jelentett be, hozzátéve, a megmozdulás holnap 10 órától folytatódik, és szintén éjfélig tart. Az érdekképviseleti vezető nem mondott pontos számot arról, hányan tagadhatják majd meg a munkát, de az összes dolgozót arra kérik, hogy csatlakozzon a munkabeszüntetéshez.

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) sztrájkbizottságának elnöke elmondta, a csatlakozók nem munkalassító sztrájkot indítanak, hanem beszüntetik a munkát. Hozzátette, az üzletek be is zárhatnak a sztrájk idejére, ez már Tescón múlik.

Néhány napja a két csoport egyeztetett a munkavállalókkal, akik a cég javaslatait elégtelennek minősítették. Bubenkó Csaba szerint óriási az akció támogatottsága a dolgozók körében, a felhíváshoz már több tucat áruház csatlakozott. Kiemelte, továbbra is nyitottak a megegyezésre a munkaadóval, folytatni akarják a tárgyalásokat, a következő egyeztetés hétfő délelőtt várható. Szeptemberben valószínűleg több sztrájkra is készülniük kell a vásárlóknak, az első megmozdulás után ugyanis további lépéseket terveznek a szakszervezetek. Kérdésre válaszolva az elnök elmondta, nem kaptak, de nem is várnak kormányzati segítséget, alulról szerveződő kezdeményezésről van szó.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a Tesco dolgozóit képviselő KDFSZ 25 százalékos béremelést követel, ami 14 milliárd forintnyi ráfordítást jelentene a cégnek. A két szakszervezet korábban nehezen egyezett meg követeléseket illetően, de végül a közös céljuk mellett együtt állnak ki. Szeretnék elérni, hogy az áruházláncnál a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállaló fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot. Azt is elvárják, hogy a munkavállalói létszámot 15 százalékkal emelje a cég. Követelik továbbá, hogy a külső munkaerő – az alvállalkozók által foglalkoztatottak – létszáma a teljes munkavállalói körhöz viszonyítva ne haladhassa meg a 15 százalékot. Szükségesnek tartják azt is, hogy a vállalat a költségvetéséből a munkaeszközökre fordítható összeget a jelenlegi 13 százalékról emelje 30 százalékra. Karsai Zoltán kiemelte, a létszámot, a munkavállalók leterheltségét nagyobb problémának látják a bérkövetelésnél. Hangsúlyozta, a dolgozói érdekképviseletnek van elképzelése arról, hogy milyen ajánlatra volna hajlandó felfüggeszteni a sztrájkot, de erről nem árult el további részleteket.

Az előírások szerint a munka beszüntetését az adott napon előzetesen minden résztvevőnek jeleznie kell a főnökeinek. Lapunk kérdésére a szervezők elmondták, a sztrájk ideje alatt nem jár fizetés a dolgozóknak, a bizottságok igyekeznek kárpótlást nyújtani a csatlakozóknak.

A Tesco közölte, mindent megtesznek, hogy a boltok ezen a hétvégén is a megszokott rend szerint várják a vásárlókat. Mint írták, elkötelezettek, hogy a bérfejlesztés az idén megkezdett úton haladjon tovább, aminek köszönhetően szinte minden teljes munkaidős áruházi és raktári dolgozó 18,9 százalékkal magasabb fizetést vihet haza, mint az év elején. Azt is hozzátették, hogy a sztrájkot egy olyan hétvégére időzítette a szakszervezet, amikor a vállalat 4-5 ezer munkatársa és családjaik a Tesco hagyományos családi és sportnapján vesznek részt. Kiemelték, a szervezett csalódott, hogy a szakszervezetek a sztrájkot választották, ennek ellenére szeretné folytatni velük a megkezdett párbeszédet. Hangsúlyozták, az elmúlt két évben folyamatosan fektetettek be a bérekbe, aminek köszönhetően az áruházlánc munkatársainak többsége összesen több mint kéthavi fizetéssel vihet többet haza idén, mint 2016-ban, és a teljes munkaidős dolgozók közül senki sem keres 176 ezer forintnál kevesebbet. Kiemelték, a Tesco az elmúlt két évben már 8,7 milliárd forintot költött bérfejlesztésre. Szerintük ez is jól mutatja, hogy folyamatosan egyre többet tesznek a dolgozók érdekében.

Minden negyedik Tescóban fennakadást okoz a sztrájk

A Tesco áruházaknak 10 százaléka zárt be a pénteken délután 16 órakor kezdődött sztrájk miatt, a bezárt boltokkal együtt az áruházak 25 százalékában tapasztalható valamilyen fennakadás – közölte az áruházlánc pénteken az MTI-vel. A tájékoztatás szerint bezárt a bicskei, a kazincbarcikai, az ózdi, a paksi, a hatvani, a tapolcai és a miskolci hipermarket, Budapesten négy, Győrben kilenc, Debrecenben egy kisboltot csuktak be a munkabeszüntetés miatt. A Tesco cáfolta a budapesti Fogarasi úti Tesco bezárásáról megjelent híreket. A Fogarasi úti áruház több mint egy tucat kasszával szolgálja ki a vásárlókat – írják közleményükben. A Tesco a közleményben visszautasítja, hogy az egyik áruházában a vezető nem engedi sztrájkolni a dolgozókat, a munkaadó tiszteletben tartja a szakszervezetek jogát. Ugyancsak cáfolták azt a sajtóértesülést, hogy a Tesco magyarországi boltjainak bezárását tervezné.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Richárd

Titkos kommunikációs stratégia oldalanként 450 ezerért Cegléden

A város fideszes önkormányzata hivatalosan üzleti érdekből rejtegeti méregdrága tervét.

Tompos Ádám, Schuszter Csaba

„Jelentsen fel, úgysem fog történni semmi”

A Központi Nyomozó Főügyészség előtt a fideszes „jelölt” karácsonyi csomagjának ügye.

Majláth Ronald

Szélesedő szakadék, és egy elveszett nemzedék

Egyre nehezebb tapasztalatlan fiatalként boldogulni a globalizált világban.

Pallagi Marianna

Aggódnak a magyarok, amiért ukrán katonákat telepítenének Kárpátaljára

A helyi magyarok úgy vélik, hogy a nacionalisták után a frontot megjárt harcosok is célba vennék őket.