Ha nincs megoldás, bírósághoz fordulnak

TK

2012. május 19., szombat 17:21, frissítve: szombat 18:03

A devizahitelesek helyzetének javítása, a parlamenti pártok, a bankszektor és a civil szervezetek közötti egyeztetés lehetősége is napirenden szerepelt az Állampolgári Jogvédő Liga 22. közgyűlésén szombaton – mondta el Bányai Péter Mihály programigazgató.

A devizahitelesek megsegítésére hozott kormányzati intézkedéseket elégtelennek tartotta és hangsúlyozta, mivel sok civil szervezet foglalkozik a kérdéssel, szeretnék, ha az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságában többoldalú egyeztetéseket tartanának. Ezen megvitathatnák a civil szervezetek egyeztetett javaslatait. „Mielőtt perre mennénk, megpróbáljuk törvényi eszközökkel kezelhetővé tenni a helyzetet” – mondta.

Arról döntött a közgyűlés, hogy a jogvédő liga megkeresi az egyesületeket, bejegyzett civil szervezeteket, és júniusban tanácskozást tartanak a közös álláspont kialakításáról, amelyet a parlamenti bizottság elé terjeszthetnek – mondta.

Az Állampolgári Jogvédő Liga álláspontja szerint a bankok árut adtak el a fogyasztóknak, amikor devizában hiteleztek. Ez később rossz árunak bizonyult, amiért a következményeket a bankoknak kell viselniük. A fedezethez képest gyakran túl magas devizahitelek nyújtásánál a bank egyedül a haszonszerzést tartotta szem előtt. A mostani helyzet a háztartások számára vis maiort jelent – tette hozzá.

Az árfolyamgátat nem tartotta elégséges megoldásnak. Az ezt választók terhei csak ideiglenesen csökkennek, cserébe beláthatatlan időre hosszabbítják meg adósságukat, „adósrabszolgák” lesznek – mondta. Azt is jelezte: ha nem találnak közösen megnyugtató megoldást, bírósághoz fordulnak.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.