Harmincmillióért vehetett minihelikoptert az Orbán család cége

Jandó Zoltán

Jandó Zoltán

2017. augusztus 30., szerda 17:27, frissítve: szerda 20:41

Előkerült az Orbán család egyik vállalkozásának a könyveiből egy „légi jármű”, amelyre több tízmillió forintot fordíthatott a társaság. Amint arról lapunk beszámolt, a miniszterelnök édesapjának, édesanyjának és öccsének tulajdonában lévő Gánt Kő és Tőzeg Kft. épp most készül szétválni két céggé, ám első körben hiánypótlási eljárás nélkül elutasították erre vonatkozó kérelmüket, mivel nem adtak le minden szükséges iratot.

A hiányolt egyik dokumentumot azóta pótolta a társaság, s ebben mások mellett egy leltár is szerepel a tárgyi eszközökről. A legtöbb tétel nem okoz túl nagy meglepetést: ingatlanok, bútorok, különböző gépek, gyártósorok, személy- és tehergépjárművek.

Van azonban a listán egy elég furcsa elem, különösen ha figyelembe vesszük, hogy alapvetően bányavállalatról van szó. A cég ugyanis birtokol egy légi járművet is. A hatósági lajstrom szerint nem is akármilyet: egy négyéves Calidus típusú girokoptert. A leginkább talán egy egyszemélyes minihelikopterre hasonlító jármű nem igazán tűnik alkalmasnak ipari tevékenységre, hiszen mindössze 4,8 méter hosszú, alig 300 kilogrammos, és legfeljebb 600 kilométert tud egyhuzamban repülni, azt sem túl gyorsan, mivel végsebessége az óránkénti 200 kilométert sem éri el.

Sokkal inkább hobbigépnek tűnik tehát, olcsónak viszont nem mondható. Az interneten elérhető források szerint az ára nagyjából 90 ezer dollár, azaz jelenlegi árfolyamon durván 23 millió forint, nem kizárt azonban, hogy Orbánék ennél többért vették. A járművet most 7,6 millió forintos értéken tartják nyilván a könyvekben, de 2013-ban vásárolták, és azóta értékének jelentős részét leírták. Ha lehet hinni a cég számviteli politikájának, akkor a bekerülési érték a 30 millió forintot is meghaladhatta.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.