Lélektani határ alatt maradhatott a gazdaság

FB

2016. február 9., kedd 07:20, frissítve: kedd 13:00

Az év végén gyorsult a növekedés, de még így sem lett meg éves szinten a három százalékos bővülés a Világgazdazdaság által megkérdezett szakértők szerint.

A növekedést az uniós források lehívása (ebben a tekintetben tavaly rekordot döntött az ország), az ipari termelés és a fogyasztás serkenthette – vélik a szakértők, akik október és december között 2,7 százalékosra taksálták a bővülést az előző év azonos időszakához képest. A harmadik negyedévben 2,4 százalékos volt a növekedés, azaz az év végén gyorsabban bővült a gazdaság.

Az év egészében 2,8-as bővüléssel számoltak a lap által megkérdezett elemzők. Idén lassabb növekedést várnak, mivel az új uniós ciklusban lassabban használhatja fel az ország az EU-s forrásokat. Szakértők úgy vélik, hogy a GDP-növekedés 2016-ban 2 és 2,5 százalék között lesz. Megjegyzik azonban, hogy a kormány lakásépítést serkentő támogatásai és a Magyar Nemzeti Bank gazdaságélénkítő lépései kedvezően hathatnak a gazdaságra.

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

x
Rendkívüli hír