Háromszáz kilométeres sebességgel kap lökést Magyarország

NT

2012. július 29., vasárnap 20:16, frissítve: hétfő 08:43

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) szerint lendületbe hozza Magyarországot a Forma–1-es Magyar Nagydíj megrendezése; a tárca erről azt követően adott ki közleményt, hogy Németh Lászlóné miniszter vasárnap a nagydíj helyszínén megbeszélést folytatott a Forma–1 kereskedelmi jogait igazgató Bernie Ecclestone-nal. Közölték, a találkozó során a felek megerősítették együttműködési szándékukat.
Lewis Hamilton rajt-cél győzelmet aratott a 27. Magyar Nagydíjon. A vb-éllovas Fernando Alonso a nagy „kavarodásban” tovább növelte előnyét a pontversenyben. Az mno.hu percről percre számolt be a verseny izgalmas pillanatairól.

A minisztérium szerint nemzetközi elismerést, egyben gazdasági fejlődést jelent Magyarországnak a Forma–1. Jelezték, a futamnak köszönhetően jelentős mértékben emelkedik a GDP, nő a hazai foglalkoztatás, valamint az adó- és járulékbevétel.

Arra is rámutattak, hogy a magyarországi futam megrendezésének makrogazdasági hatása egyértelműen kedvező, a turisztikai kis- és középvállalkozások is további bevételekhez juthatnak. A foglalkoztatás közvetlen módon és közvetetten éves szinten is új munkahelyeket teremthet, hiszen a Forma–1 teszi lehetővé a Hungaroring, vagyis a pálya fenntartását – írták.

Betekintést nyerhetnek hazánkba

Megjegyezték, hogy a magyarországi foglalkoztatási mutatók javulása mellett a külföldi vendégek betekintést nyerhetnek a magyar sportéletbe, ízelítőt kaphatnak a magyar kultúrából, gasztronómiából, és mindazon nevezetességgel megismerkedhetnek, amelyekre Magyarország méltán büszke lehet.

A Forma–1 idején rendre megtelnek a budapesti szállodák és a vendéglátó vállalkozások forgalma jelentősen növekszik. A tárca tájékoztatása szerint az évről évre meghatározó hányadban, kifejezetten a Forma–1 miatt visszatérő külföldi vendégek több mint 80 százaléka fizet szállásért, legtöbbjük fővárosi szállodában. Mindössze két nappal számolva ez több mint 9 ezer vendégéjszakát jelent.

Több millióan értesültek róla

Az akkreditált külföldi résztvevők számát figyelembe véve mintegy 150 ezer vendégéjszakát töltenek el szálláshelyeinken. Kitértek arra is, hogy Magyarország turisztikai vonzerejét és jó hírnevét tovább növeli az a tény, hogy a médián keresztül idén is több millió ember értesült a nagydíjról.

A Hungaroring Mogyoródnál
A Hungaroring Mogyoródnál
Fotó: Centraleasteurope.com


A világ legnézettebb sporteseményei között számon tartott Forma–1-es Magyar Nagydíj költségvetési kiadásait a rendezvénynek köszönhető adó- és járulékbevételek lényegesen meghaladják, és az esemény „óriási marketing- és országimázs-javító értéket” hoz létre Magyarország számára – áll a minisztérium közleményében.

Forrás: MTI,MNO

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.