Hat és fél milliárdból épül éticsiga-feldolgozó üzem Kisvárdán

MN

2017. november 10., péntek 16:24, frissítve: péntek 17:05

Száz százalékban exportra fog termelni az a 6,5 milliárd forintból felépülő, élő éticsigát feldolgozó és fagyasztott tésztatermékeket gyártó üzem, amelynek alapkövét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán tették le pénteken – írja az MTI.

A beszámoló szerint Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az ünnepségen elmondta, a 12 ezer négyzetméteres, korszerű üzem háromszáz új munkahelyet teremt a régióban.

„Az alapkőletétel egy újabb állomása a magyar gazdaságpolitika sikersorozatának, sorra épülnek a gyárak, az üzemek, újrateremtjük a magyar ipart” – fogalmazott a miniszter. Hozzátette, ebben a folyamatban a külföldi befektetők és a magyar cégek egyaránt fontosak, a gazdaság fejlődése szempontjából pedig kulcsfontosságú a jó együttműködés.

Kötél Bernadett, a beruházó francia Croque Bourgogne–Imofi–Bourgogne Gastronomie-cégcsoporthoz tartozó Bourgogne Gastronomie Kft. ügyvezető igazgatója szerint a termelés várhatóan 2018 közepén kezdődik, a termékek elsődleges piaca Franciaország lesz.

Az itt előállított vajazott csigát, a sós és édes fagyasztott tésztás termékeket, valamint a későbbiekben előállítandó gyümölcs-, hús-, csigatöltelékeket nagykereskedők, áruházláncok, luxuséttermek és nívósabb vendéglátóhelyek vásárolják.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az ügyvezető az eseményen emlékeztetett, a csigafeldolgozásnak komoly múltja van Magyarországon. A Bourgogne Gastronomie Kft. anyavállalata, az Imofi Kft. zalaszentgróti üzemében évente ezertonnányi, részben Magyarországon gyűjtött éticsigát dolgoznak fel. (A védett állatfaj egyedeiből egy 2006-os jogszabály szerint április 1. és június 15. között évente összesen maximum kétezer tonna gyűjthető Magyarországon.) A cég alapanyagként a hazai mennyiség felvásárlása mellett több kelet-európai országból, például Romániából, Fehéroroszországból és Litvániából is vesz éticsigát.

Hozzátette, a társaság a vajazott csigatermékek iránt várhatóan egyenletesen növekvő globális piaci kereslet miatt döntött úgy, hogy Kisvárdán új termelőüzemet épít. A beruházáshoz a magyar kormány negyvenszázalékos támogatást nyújtott.

Franciaország a világ legnagyobb csigafogyasztójának számít; a természetes élőhelyről begyűjtött, főzés és pácolás után saját házába visszatöltött, fűszeres vajjal ízesített – a francia fogyasztás 75 százalékát adó – burgundi éticsiga hagyományos karácsonyi előétel. Franciaországban a forgalom 80 százalékát importból tudják csak fedezni.

A fagyasztott élelmiszerek és tésztafélék piaca jelentős bővülés előtt áll, Franciaországban kétszázalékos növekedés várható.

A nyilvános cégadatok szerint az Imofi Kft. 2016-ban átlagosan 129 munkavállalót foglalkoztatott, nettó árbevétele több mint 4,3 millió euró (1,341 milliárd forint) volt, adózott eredménye meghaladta a 137 ezer eurót (42,7 millió forintot).

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.