Hat kórházat újítanak fel két év alatt az Észak-Alföldön

2013. június 3., hétfő 19:38

Két év alatt hat észak-alföldi betegellátó intézmény rehabilitációs szolgáltatásait fejlesztik uniós támogatással – közölte Csernoch László, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DE OEC) általános orvosi karának dékánja hétfőn Debrecenben.

A hat konzorciumi intézményben 4,3 milliárd forintnyi uniós forrás felhasználásával megvalósuló fejlesztések érintik az addiktológia, a kardiológia, a pulmonológia, a pszichiátria területén a járó- és fekvőbeteg-ellátást és a rehabilitációt – ismertette a dékán a sajtótájékoztatón. Csernoch László kiemelte: ahhoz, hogy egy beteg újra a társadalom hasznos, teljes értékű tagja legyen, nem elég gyógyultan kiengedni a kórházból, komplex rehabilitációban kell részesülnie.

Ezek az észak-alföldi kórházak újulnak meg

2014 decemberéig Szolnokon a Hetényi-kórház és a MÁV-kórház, Karcagon a Kátai-kórház, Debrecenben a Kenézy-kórház, a Nyíregyházán működő egyetemi oktatókórház és további három Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei intézmény fejlesztését végzik el. A program részeként épületeket újítanak fel, újakat építenek, korszerűsítik az eszközállományt, betegoktatást szerveznek – közölte a dékán.

A feladatellátás hatékonyabb megszervezésével csökkentenék az intézményekben a rehabilitációs idő hosszát, így több beteget tudnának ellátni – jegyezte meg. Csernoch László a projekt részleteiről szólva elmondta: négyezer beteg ellátását végző regionális járóbeteg-rehabilitációs rendszer jön létre, Karcagon a pszichiátriai rehabilitációs fejlesztéshez ágyszámnövelés társul, Szolnokon javul az égési sérültek és az idegrendszeri károsodottak rehabilitációja, míg Debrecenben a pulmonológiai ellátást javítják.

16 program, 4,3 milliárd forint

Vekerdy-Nagy Zsuzsanna, a projekt szakmai irányítója, a DE OEC rehabilitáció és fizikális medicina tanszékének vezetője közölte: a 4,3 milliárd forintból 16 programot valósítanak meg, összehangolják az intézmények munkáját és az orvostanhallgatók, szakemberek képzését, illetve betegtájékoztató kiadványok készülnek.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.