Hat napja zuhan az olaj ára

MN

2018. február 9., péntek 22:22, frissítve: szombat 09:20

Hat napja zuhan a kőolaj árfolyama, miután az USA nyersolaj-kitermelése új csúcsra emelkedett, míg Irán olajkitermelésének növelését jelentette be. A lejtmenet este is folytatódott, a WTI 58,6, a Brent 62,3 dollárig esett a késő esti órákban – írja a Portfolio gazdasági portál.

A WTI jegyzése 58, a Brent típusú nyersolajé 62 dollár közelébe csökkent a késő esti órákban. Az esés mögött az amerikai és iráni kitermelés bővülése, a gyenge dollár és minden bizonnyal az általános negatív pénzpiaci hangulat áll – olvasható a cikkben, amelyben azt is megállapítják, hogy ha az árfolyam a következő napokban nem változik, akkor két éve nem látott egyhetes áresést szenvedhet el az olaj.

Az Amerikai Energiaügyi Minisztérium (EIA) legfrissebb jelentése szerint a tengerentúli kőolaj-kitermelés napi 10,25 millió hordóra emelkedett, ami új rekordot jelentett. Az Egyesült Államok ezen kitermelési volumennel immár megelőzi Szaúd-Arábiát, amely a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, az OPEC legnagyobb kőolaj-kitermelő országa. Mindemellett Irán csütörtökön jelentette be, hogy az elkövetkező négy év folyamán legalább napi 700 000 hordós mennyiséggel kívánja növelni az olajkitermelését – ismerteti a Portfólió.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Kuthi Áron, Zord Gábor László, Garamvölgyi Flóra

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.

Stier Gábor

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.