Hat napja zuhan az olaj ára

MN

2018. február 9., péntek 22:22, frissítve: szombat 09:20

Hat napja zuhan a kőolaj árfolyama, miután az USA nyersolaj-kitermelése új csúcsra emelkedett, míg Irán olajkitermelésének növelését jelentette be. A lejtmenet este is folytatódott, a WTI 58,6, a Brent 62,3 dollárig esett a késő esti órákban – írja a Portfolio gazdasági portál.

A WTI jegyzése 58, a Brent típusú nyersolajé 62 dollár közelébe csökkent a késő esti órákban. Az esés mögött az amerikai és iráni kitermelés bővülése, a gyenge dollár és minden bizonnyal az általános negatív pénzpiaci hangulat áll – olvasható a cikkben, amelyben azt is megállapítják, hogy ha az árfolyam a következő napokban nem változik, akkor két éve nem látott egyhetes áresést szenvedhet el az olaj.

Az Amerikai Energiaügyi Minisztérium (EIA) legfrissebb jelentése szerint a tengerentúli kőolaj-kitermelés napi 10,25 millió hordóra emelkedett, ami új rekordot jelentett. Az Egyesült Államok ezen kitermelési volumennel immár megelőzi Szaúd-Arábiát, amely a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, az OPEC legnagyobb kőolaj-kitermelő országa. Mindemellett Irán csütörtökön jelentette be, hogy az elkövetkező négy év folyamán legalább napi 700 000 hordós mennyiséggel kívánja növelni az olajkitermelését – ismerteti a Portfólió.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.