Hatalmas hiányra bukkantak

KA

2012. szeptember 23., vasárnap 18:10, frissítve: vasárnap 18:18

A vártnál csaknem kétszer nagyobb, 20 milliárd eurós hiányt tártak fel a görög költségvetésben az euróövezeti válságállamnak hitelező trojka szakértői – írta vasárnap a Der Spiegel.

A német hetilap szerint az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői a görög reformok állását értékelő helyszíni ellenőrzés során jutottak arra a megállapításra, hogy a görög költségvetésben az idén 11,5 milliárd euró helyett 20 milliárd euró deficit keletkezhet.

A Der Spiegel szerint a görög kormány úgy véli, hogy egy újabb adósságleírással is lehetne javítani a helyzeten, és már többször érdeklődött is az euróövezeti társállamoknál, hogy elengednék-e az adósság egy részét. Erről írt pénteken a Financial Times Deutschland című német üzleti lap is, amely szerint egyeztetések kezdődtek a 2010–2011-es első görög hitelprogramban részt vevő euróövezeti országok által kétoldalú szerződések révén biztosított 53 milliárd euró hitel törlesztésének részleges elengedéséről.

Fotó: Europress/AFP
Fotó: Europress/AFP

 

Nincs garancia arra, hogy az euró jelenlegi formájában fenntartható lesz – mondta csütörtök esti nyilatkozatában a Bank of England kormányzója, Sir Mervyn King.

Közös kötvénykibocsátást, adókoordinációt és a pénzügyi és gazdasági biztos jogköreinek megerősítését is javasolja az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága elé csütörtökön beterjesztett jelentéstervezet.

Új irányra van szüksége Európának – hangoztatta José Manuel Barroso az Európai Parlament plenáris ülésén tartott évértékelő beszédében, ahol kifejtette, nem a múlt eszközeivel kell megoldani a jövő problémáit.

A trojka képviselői szeptember elején kezdték meg a 130 milliárd eurós második hitelprogram végrehajtásának ellenőrzését. Pénteken közölték, hogy egy hétre felfüggesztik a munkát. Az ellenőrzésről készülő jelentéstől függ, hogy Athén megkaphatja-e a hitel következő részletét.

Óvakodnak

A jelentést az eredeti menetrend szerint szeptemberben kellett volna elkészíteni, de a legutóbbi hírek szerint már azt fontolgatják, csak novemberben, az amerikai elnökválasztás után teszik közzé, hogy a jelentés miatt keletkező esetleges piaci megrázkódtatások ne befolyásolják az amerikai választást.

Fotó: Europress/AFP
Fotó: Europress/AFP

 

Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági tanácsadócég, a Capital Economics londoni közgazdászai minapi elemzésükben pedig úgy vélekedtek, hogy a két legnagyobb déli eurógazdaságnak, Spanyolországnak és Olaszországnak – ha helyre akarják állítani versenyképességüket és fenntartható szerkezetű növekedést kívánnak elérni az euróövezet tagjaként – továbbra is évekig tartó belső leértékelődési folyamaton kell keresztülmenniük, amelynek része a fájdalmas bérdefláció. A ház szerint emiatt változatlanul jelentős annak az esélye, hogy hosszabb távon ez a két ország otthagyja az eurót.

Fotó: Europress/AFP
Fotó: Europress/AFP

 

Egy hét szünetet tartanak a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank által alkotott trojka képviselői és görög kormánytisztviselők között tartó tárgyalásokban – közölte az IMF pénteken.

Sajtóértesülések szerint a görög kormány 65-ről 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt Görögországban. A korhatár megemelésével közel 1,1 milliárd eurós megtakarításra számítanak.

Görögország több időt, haladékot kap a nemzetközi hitelezőktől folyósított mentőcsomag törlesztésére, de több pénzt már nem – mondta Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter az Österreich című napilapnak adott interjúban múlt héten vasárnap.

Fotó: Europress/AFP

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.