Hatalmasat nőtt a Richter

tt

2012. augusztus 2., csütörtök 08:00, frissítve: csütörtök 11:30

A Richter Gedeon Nyrt. 11,15 milliárd forint konszolidált, adózott nyereséget ért el 2012 második negyedévében, 29,6 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában – közölte a gyógyszergyár csütörtökön.

Magyar sikertörténet

A Richter Gedeon történetét áprilisban magyar sikertörténetnek nevezte a miniszterelnök a gyógyszeripari cég új biotechnológiai üzemének átadásán. Beszédében a Richtert olyan nagyvállalatnak nevezte, amely a saját tengelye körül forog, vagyis független. Hangsúlyozta, kormánya is éppen olyan Magyarországot akar teremteni, amely a saját tengelye körül forog.

A társaság árbevétele 11,9 százalékkal, 84,01 milliárd forintra emelkedett.  Az elemzők 81,4 milliárd forint bevétellel és 11,9 milliárd forint profittal számoltak a második negyedévre.

27 milliárdos adózott nyereség

A nemzetközi számviteli szabványok szerint készült, konszolidált tőzsdei gyorsjelentés szerint a gyógyszeripari vállalat az év első felében 166,02 milliárd forint árbevételt és 27,76 milliárd forint adózott nyereséget ért el. A bevétel 13,8 százalékkal, a nyereség 40,2 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. A bevételre és az eredményre pozitívan hatott a tavalyinál gyengébb forintárfolyam, továbbá két jelentős rendkívüli, úgynevezett mérföldkőbevétel, amelyek még az első negyedévben folytak be.

504 millió euró az exportból

Minden országban érződnek a megszorítások

A Richter Gedeon gyógyszergyár továbbra is jelentős forgalom-visszaeséssel számol a hazai piacon az idén, az összes árbevételt tekintve pedig stagnálást valószínűsít a korábbi előrejelzésének megfelelően – mondta Bogsch Erik, a társaság vezérigazgatója. A cégvezető úgy vélekedett, Minden országban érződnek a költségvetési megszorítások az egészségügyben, a gyógyszertámogatás területén, és az új gyógyszerek társadalombiztosítási befogadása sokkal lassabban, nehezebben megy.

Az első félévi teljesítményt értékelve elmondta, hogy a növekedés motorja a FÁK-piacok és az Európai Unió volt, továbbá hozzájárult az új termék bevezetése is, az Esmya nevű készítmény forgalmazásának elindulása egyes európai országokban.

Magyarországon 2012 első félévében 17,11 milliárd forint árbevételt realizált a Richter, ez 10,8 százalékos csökkenés a tavalyi év hasonló időszakához képest. A jelentés szerint az elmúlt két évben bevezetett új készítmények forgalma nem tudta ellensúlyozni a 2011-ben bevezetett piacszabályozási intézkedések hatásait. Exportból 504,4 millió euró árbevétele származott a cégnek, 7,1 százalékkal több, mint a tavalyi első félévben.

A FÁK-tagállamokban 14,6 százalékkal, 248,3 millió euróra nőtt a forgalom, ezen belül 172,9 millió eurót jelentett az oroszországi kivitel, ami euróban 6,9 százalékos, rubelben mérve 6,2 százalékos növekedés.

Az Európai Unió országaiba irányuló eladások euróban kifejezve 6,3 százalékkal, 201,7 millió euróra nőttek. Az Amerikai Egyesült Államokba irányuló kivitel dollárban számítva 34,1 százalékkal csökkent, ez euróban 28,5 százalékos visszaesést, illetve 23,8 millió euró bevételt jelent.

Nőttek a költségek is

Az értékesítés közvetlen költségei 13,1 százalékos emelkedéssel 62,7 milliárd forintra nőttek az első félévben. Az értékesítési és marketingköltségek 46,45 milliárd forintot tettek ki, 19,8 százalékos növekedésüket részben a bővülő nyugat-európai nőgyógyászati értékesítési hálózat költségei, részben az Esmya nevű új készítmény piaci bevezetésével kapcsolatos marketing- és promóciós költségek magyarázzák.

Az egyéb bevételek és ráfordítások egyenlege az első félévben mintegy 2,5 milliárd forint többletet mutatott, szemben az egy évvel korábbi 1,4 milliárd forint veszteséggel. A javulás az első negyedév során elkönyvelt egyszeri jellegű mérföldkőbevételeknek köszönhető.

Az üzleti tevékenység eredménye 21,8 százalékkal, 28,48 milliárd forintra nőtt. A pénzügyi tevékenység 743 millió forint nyereséget hozott, szemben a tavaly első félévi 1,65 milliárd forint veszteségével.  Az anyavállalat tulajdonosaira jutó féléves adózott eredmény 28,12 milliárd forint volt, 42,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi eredményt.  A teljes részvényszámra vetített egy részvényre jutó eredmény 1509 forint volt a 2012. első félévi profit alapján, az egy évvel korábbi 1056 forint után.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.