Hazánk is megszavazta, öt évig használatban marad a legnépszerűbb és leggyűlöltebb méreg

2017. november 27., hétfő 17:23, frissítve: kedd 07:07

Megszavazta hétfő délután az Európai Unió illetékes fellebbviteli bizottsága a glifozáttartalmú gyomirtó szerek engedélyének további öt évvel való meghosszabbítását – közölte a Magyar Nemzettel az Európai Bizottság egyik szóvivője.

Aikaterini Aposztola lapunknak elmondta: a huszonnyolc tagállamból tizennyolc szavazott mellette, kilenc ellene, egy tartózkodott a testületben. Hozzátette azt is, hogy az uniós jogszabályok szerint ha a fellebbviteli testület pozitív véleményt fogad el egy vitatott kérdésben, akkor az Európai Bizottságnak el kell fogadnia a döntést. Ez azt jelenti, hogy az Európai Unióban újabb öt évig használhatók a glifozáttartalmú gyomirtó szerek.

Az ügy előzménye, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákellenes ügynöksége legfrissebb tanulmányában a glifozátot a potenciálisan rákkeltő hatóanyagok közé sorolta, emiatt a környezetvédők és több uniós ország is a szer betiltását sürgeti. A szer világszerte az egyik leggyakrabban használt gyomirtó. A WHO szerint a kismamák szervezetében is kimutatható glifozát a méhlepény- és embrionális sejtekben programozott és nem programozott sejthalált válthat ki.

Egy hazánkat is érintő átfogó tanulmány szerint az európai talajok negyvenöt százaléka szennyezett a glifozáttal vagy bomlástermékével, ami a kutatók szerint kockázatot jelenthet az emberi egészségre és a környezetre. A vizsgálat szerint a magyar talajok is szennyezettek. A világszervezet kutatásának eredménye leginkább az amerikai multinacionális cég, a Monsanto Roundup néven forgalmazott gyomirtó termékét érinti, hiszen ez a világ legelterjedtebb glifozáttartalmú gyomirtó szere.

Ahogy lapunk korábban beszámolt róla, három héttel ezelőtt nem kapta meg a szükséges, minősített többséget az Európai Tanács munkacsoportjában a glifozáttartalmú gyomirtó szer engedélyének tíz évvel való meghosszabbítása. Brüsszelben tizennégy uniós tagország szavazata mellett, kilenc ellenében és öt tartózkodással halasztották el a döntést arról, hogy a növényvédő szer meddig maradhat kereskedelmi forgalomban az Európai Unió országaiban.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Érdekesség, hogy Magyarország az engedély meghosszabbítása mellett szavazott. A szer forgalmazási engedélye idén decemberben járt volna le, és ezért kellett az EU-nak döntenie, hogy meghosszabbítja, és ha igen, hány évvel a glifozáttartalmú gyomirtó szer engedélyét.

Első körben a brüsszeli szavazás szokatlanul hosszú, tízéves engedélymeghosszabbításról szólt, holott az általános eljárás szerint ötévente kell az engedélyt meghosszabbítani. A hétfői voks végül ötéves időtartamra adta meg az engedélyt. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy a szer ellenzői vesztettek volna.

Franciaország korábban jelezte, hogy hároméves engedélyhosszabbítást tartana célszerűnek, ugyanis ennyi idő kellene a gazdáknak ahhoz, hogy megtalálják a megfelelő helyettesítési szert, amellyel kiváltható a Monsanto glifozátot tartalmazó terméke. Nagy kérdés, hogy a glifozát ellen leghangosabban tiltakozó franciák mit lépnek a következő években, elkezdik a szer kiváltását a mezőgazdaságban vagy elfogadják a multinacionális cég győzelmét.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.