Hazaráncigálták Szíriából a magyar leányt

LM

2012. február 23., csütörtök 18:57

A Molhoz tartozó INA horvát kőolajipari társaságnak vissza kell vonulnia Szíriából – erről döntött csütörtökön a zágrábi kormány.
Hevesen lőtték csütörtökön is a kormányerők a közép-szíriai Homsz városának lázadó negyedeit, különösen Bába-Amrt, amelyet „rémisztő” robbanások ráztak meg. Bővebben>>>

A kabinet indoklásában arra utalt, hogy az Európai Unió által Szíriával szemben elrendelt szankciókat Horvátország jogszerűen alkalmazza, és ezek a szankciók érintik az INA csoportot is.

A Szíriával szemben hozott uniós korlátozó intézkedések bevezetése azt jelenti Horvátország számára, hogy nem vásárolhat kőolajat vagy kőolajipari terméket Szíriától, nem szállíthat a szíriai olaj- és gázszektor számára berendezéseket, vagy technológiát, és nem hozhat létre vegyes vállalatot Szíriában sem az olajfúrás, sem a kitermelés, sem a finomítás területén.

Az INA-nak koncessziója van Szíriában kőolaj- és földgázkutatásra és -kitermelésre, a gazdasági miniszter tájékoztatása szerint a társaság tavalyi közel kétmilliárd kunás nyeresége szíriai tevékenységéből származott.

Az INA csütörtökön azt közölte, hogy tiszteletben tartja a kormány döntését, és megteszi a szükséges lépéseket.

Az EU-országok külügyminiszterei december 1-jén a szíriai ellenzéket sújtó véres hatósági megtorlás folytatódása miatt tovább szigorították a Szíria elleni szankciós intézkedéseket, s újabbakat helyeztek kilátásba. Bővebben>>>

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.