Hétvégén inkább pihennek a magyar munkavállalók

MN

2018. április 2., hétfő 16:17, frissítve: hétfő 16:25

Az Európai Unióban élő 20–34 éves alkalmazottak 29 százaléka rendszeresen dolgozik hétvégén is, Magyarországon csupán 11 százaléka dolgozik rendszeresen a hét utolsó napjain.

Noha sokszor úgy érezzük, még a hétvégén sem tudunk a munkától megszabadulni, az Eurostat adatai alapján bizony sereghajtók vagyunk a hétvégi munkavállalásban. Az Európai Unióban élő 20–34 éves alkalmazottaknak ugyanis 29 százaléka rendszeresen dolgozik hétvégén is, igaz az unió statisztikai hivatalának 2016-os felmérése szerint a felsőfokú végzettségű fiatalok az átlagnál kisebb arányban, 20 százalékban dolgoznak rendszeresen hétvégén – írta a Kamaraonline.hu portál.

A felmérés adatai szerint a legszorgalmasabbak a görög fiatalok – a 20–34 éves munkavállalók 47 százaléka dolgozott rendszeresen a pihenőnapokon –, őket a képzeletbeli dobogón az olaszok 40 és az írek 38 százalékkal követik, a hétvégén vagy ünnepnapokon dolgozók aránya Cipruson és Hollandiában 36, Spanyolországban 35, az Egyesült Királyságban 34 százalék volt. Magyarországon a 20–34 éves munkavállalóknak csupán 11 százaléka dolgozik rendszeresen a hét utolsó napjain, ami egyrészt a legalacsonyabb arány az EU-ban, másrészt azt is bizonyítja, hogy a magyar fiataloknak van a legtöbb szabad hétvégéjük. Közvetlenül előttünk áll a lista végén Portugália 12 százalékkal. A 13 százalékos mutatóval rendelkező Lengyelország, valamint a 18 százalékot produkáló Csehország és Horvátország sem a hétvégi munkavégzéséről híres, már ami a fiatal korosztályokat illeti.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.