Hiába a monopólium, nehéz helyzetre panaszkodnak a trafikosok

MN

2017. november 7., kedd 18:24, frissítve: kedd 18:37

A dohány-kiskereskedelmi rendszer hosszú távú stabil és eredményes működéséhez a forgalmazható termékek vagy szolgáltatások körének további bővítésére van szükség, a dohánytermékek esetében pedig fontos lenne az egységcsomagolások 2019-re tervezett bevezetésének elhalasztása – hívták fel a figyelmet a dohány-kiskereskedők kedden, a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége (MDKSZ) által szervezett budapesti konferencián.

Az MDKSZ közleménye szerint – amelyet az MTI idéz – az I. Nemzeti Tabak Expo Konferencia és Kiállítás elnevezésű rendezvényen Lengyel Antal, a szövetség elnöke arról beszélt, hogy a kiskereskedelmi szektoron belül egyre nagyobb a nemzeti dohányboltok szerepe. A nemzeti dohányboltok pedig a szigorú szabályozásnak köszönhetően „patyolattisztán” működnek, ami átláthatóbb és több bevételt hoz a költségvetésnek.

Lengyel szerint a trafikok teljesítőképessége között – elsősorban az elhelyezkedés miatt – jelentős különbségek lehetnek, a működő üzletek negyven-ötven százaléka nehéz helyzetben van. A nemzeti dohányboltokat elsősorban a munkaerőhiány sújtja, a szigorú szabályok szerint berendezett, lefóliázott ablakú üzlethelyiségekbe nehéz új munkatársakat találni – mivel ezt a rablások miatt sokan veszélyesnek gondolják.

A trafikosok annak ellenére panaszkodnak, hogy 2013 óta a nemzeti dohányboltoknak monopóliumuk van a dohányáru, és ma már az e-cigaretta árusítására is – előbbi kiskereskedelmi árrését pedig a törvény rögzíti –, más üzletek ma már nem árulhatnak ilyen termékeket. A törvény hatályba lépése után sorban derült ki, hogy a koncessziók jelentős részét kormánypárti politikusok rokonai vagy a Fideszhez más módon közel álló személyek kapták.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.