Hiába kérdeztük a Nébihet a tápszerbotrányról

2018. február 2., péntek 18:08, frissítve: szombat 10:55

Továbbra sincs rá megnyugtató válasz: veszélyt jelent-e még kisgyermekeink egészségére a világ egyik legjelentősebb gyermektápszer-gyártójának, a Lactalisnak szalmonellával fertőzött tejpora? Noha eleinte úgy tűnt, hogy a babatápszerbotrány nem érinti hazánkat, mert korábban arról szóltak a hírek, hogy csak az észak-franciaországi, craoni üzemben tavaly február 15-e után gyártott tápszer bizonyos tételeiről van szó, többek között a Franciaországban Milumal, Celia és Picot néven forgalmazott termékcsaládok babatápjairól. Aztán kiderült, a vállalat valamennyi terméke fertőzött lehet, s 83 országba, köztük Magyarországra is szállítottak belőlük.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ennek megfelelően megkezdte a Magyarországra szállított termékek ellenőrzését, ám hiába tettük fel a vizsgálatokkal kapcsolatos kérdéseinket, a hivatal munkatársai lapzártánkig nem válaszoltak.

Ettől függetlenül ha a Lactalis által gyártott terméket vásárolt valaki, azonnal vigye vissza a boltba!

A készítmények a Rossmann Magyarország Kft. üzleteiben voltak kaphatók; a cég visszavonta a polcairól a terméket.

Azt kérték saját honlapjukon mindenkitől, hogy a botrányban esetleg érintett Babydream tápszereket és gyerekitalokat elővigyázatossági okokból vigyék vissza a legközelebbi üzletükbe, ahol blokk nélkül is megtérítik az árát. – Ha egy árut szalmonellafertőzés gyanújával visszarendelnek, a korábban már eladott termékeket kötelező a boltoknak visszavenniük, és vissza kell adniuk a pénzt. Ha bebizonyosodik, hogy egy ilyen fertőzött tápszertől lett beteg egy gyermek, akkor a polgári törvénykönyv alapján szerződésen kívül okozott kár miatt polgári pert indíthatnak a hozzátartozók – jelentette ki lapunk kérdésére Bercsényi Gábor ügyvéd.

Január közepéig 35 francia, egy spanyol és egy görög kisgyerek szalmonellafertőzéséről derült ki, hogy feltehetően a bébiétel okozta, ám szerencsére valamennyi baba felépült.

Ami igazán felháborító az ügyben, hogy a cég tavaly augusztusban annak ellenére nem értesítette a hatóságokat saját belső vizsgálatai eredményeiről, hogy ezek már ekkor kimutatták a szalmonellabaktériumot, másrészt a szeptemberi állami ellenőrzés sem mutatott ki semmit. Sőt, a HVG.hu szerint már 2005-ben is találtak szalmonellával fertőzött terméket a gyártó egyik ütemében. Akkor csaknem 150 gyermek betegedett meg.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A mostani botrányt az robbantotta ki, hogy decemberben több kisbaba szalmonellafertőzéssel került kórházba Franciaországban.

Januárban aztán kénytelen volt elismerni a fertőzést a tejipari óriás vezére is. Emmanuel Besnier, a 17 milliárd eurós forgalmú Lactalis vezérigazgatója kijelentette, akár 12 millió doboz babatejpor is fertőzött lehet, és az érintett termékek visszahívása megkezdődött. Noha a Lactalis elismerte azt is, hogy nem tudják egyértelműen kiszűrni a szalmonellával esetleg fertőzött dobozokat a többi közül, kommunikációjuk mégis arról szólt, ennek a döntésnek nem egészségügyi okai voltak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.03.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.