Hidegen hagyja a valutaalapot az ideiglenes kormány

tt

2012. május 17., csütörtök 20:21

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) csütörtökön bejelentette, hogy a törvényhozási választásokig felfüggeszti kapcsolatait Görögországgal, és nem működik együtt az átmeneti kormánnyal.

Ez azt is jelenti, hogy az IMF szakértői nem utaznak Athénbe a görög segélyprogram haladásának felülvizsgálatára.
„Várjuk, hogy felvehessük a kapcsolatot a (június 17-i) választások után megalakuló új kormánnyal” –  mondta az IMF illetékes igazgató-helyettese.

További pénzügyi támogatás nélkül Görögország június végéig kifut a pénzből, és semmilyen kötelezettségét nem tudja teljesíteni, beleértve az állami alkalmazottak fizetésének és a nyugdíjaknak a folyósítását.

A május 6-án rendezett választásokon egyetlen párt sem szerzett abszolút többséget. Karolosz Papuliasz államfő egymás után adott kormányalakítási megbízást a legtöbb mandátumot szerzett három párt vezetőinek. Nekik azonban többnapi alkudozás után sem sikerült stabil parlamenti többséggel rendelkező koalíciót összeállítani. Utolsó kísérletként az elnök szakértői kormány felállítására próbálta rábírni a pártok vezetőit, ám ez a kísérlete is kudarcba fulladt. Így nem maradt más választás, mint új választások kiírása.

Amint arról beszámoltunk, csütörtök reggel letette a hivatali esküt Görögország új, Panajotisz Pikramenosz kormányfő által vezetett átmeneti kormánya, amelynek legfontosabb feladata, hogy a június 17-re kiírt parlamenti választásokig irányítsa a gazdasági és pénzügyi válsággal küszködő országot.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.