"Hisznek az euróban"

KG

2012. augusztus 7., kedd 13:40, frissítve: kedd 16:17

Az európai intézményi kötvénybefektetők csaknem kétharmada bízik abban, hogy az adósságválsággal küszködő euróövezet fennmarad jelenlegi formájában – közölte legújabb felmérésének eredményeit ismertetve kedden Londonban a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő harmadik negyedévi vizsgálatába bevont kötvénypiaci befektetési intézmények összesen 7200 milliárd dollárnyi befektetői tőkét kezelnek. A Fitch felmérése szerint e befektetésialap-kezelők alig 5 százaléka tart az euróövezet jelentős mértékű felbomlásától. A válaszadók 9 százaléka ugyan számít arra, hogy több eurótagállam is törlesztésképtelenné válik, ám az így vélekedők sem várják, hogy ez a valutaunió széteséséhez vezet. Az intézményi befektetők 21 százaléka jósolta azt, hogy Görögország és esetleg egy vagy két további tagállam távozik az euróövezetből, 64 százalékuk ugyanakkor azt valószínűsíti, hogy az euróövezet elindul a költségvetési unió felé vagy valahogy másképp átevickél a jelenlegi válságon.

A Fitch harmadik negyedéves felmérésébe bevont európai kötvényalapok 64 százaléka nem tart az euróövezet teljes szétesésétől. A hitelminősítő felidézte, hogy az európai kötvénypiac intézményi befektetői közül már az előző hasonló vizsgálat során is igen kevesen – mindössze 4 százaléknyian – számítottak az euróövezet felbomlására. A társaság londoni elemzői szerint ez azt jelzi, hogy a befektetők az elmúlt időszak piaci kilengései ellenére hosszú távra tekintenek előre, és bíznak az európai integrációban. A Fitch – megerősítve korábban is hangoztatott véleményét – maga is annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az euróövezet teljes felbomlása és az euró megszűnése „erősen valószínűtlen”, tekintettel egy ilyen fejlemény hatalmas költségeire, valamint az euróövezet melletti erőteljes politikai elkötelezettségre.

Mentik a menthetőt

Az euróválságtól való félelmükben több milliárd eurót mentettek már külföldre a görög milliomosok. Az államosított ATE Bank egykori vezérének akciója azonban még Görögországban is kiverte a biztosítékot.

„Az eurózóna válságában végre már látszik a fény az alagút végén, európai szinten fontos döntések születtek, és már érezzük kedvező hatásukat” – mondta korábban Mario Monti olasz miniszterelnök az állami RAI 1 rádiónak.

Spanyolország nemzetközi segítségre szorul

A spanyol kormány jelenleg azt próbálja elérni, hogy az európai mentőalapok vásároljanak az ország állampapírjaiból, így elérve a hozamcsökkenést, s a későbbiekben akár az EKB is vásárolhatna a spanyol kötvényekből. Külső támogatást eddig nem kértek – Gabler Gergely, az Equilor szenior elemzője szerint ennek presztízsokai is vannak. Eddig csak a bankszektor megmentéséhez kértek külső segítséget, melyet az Eurócsoport jóvá is hagyott – 100 milliárd euróig.

A ház elemzői szerint ugyanakkor a szuverén adósságválság súlyossága megmutatta, hogy a valutaunió életképessé tételéhez alapvető reformokra van szükség, amelyeknek a mélyebb költségvetési, pénzügyi és politikai unió megteremtésére kell összpontosítaniuk. A cég közgazdászai keddi londoni elemzésükben közölték: az euróövezet fennmaradását valószínűsítő alapeseti forgatókönyvük arra a feltételezésre alapul, hogy a valutauniós döntéshozók megteszik a szükséges további intézkedéseket. Úgy vélik, várhatóan e lépések között lesz a tagállamok költségvetési szuverenitásának bizonyos mértékű felhígítása, valamint az euróövezeti szintű pénzügyi felügyeleti és beavatkozási jogkörök erősítése.

Forgatókönyv

A Fitch nemrégiben elvégzett egy külön szimulációs modellszámítást is a görög eurótagság esetleges megszűnésének hatásairól. A szimulációs modellek azt mutatták, hogy még a szabályozott körülmények közepette lezajló görög távozás esetén is már idén 0,6 százalékkal, 2014-re pedig 1,6 százalékkal lenne alacsonyabb az összesített nominális euróövezeti GDP-érték, mint a Fitch alapeseti forgatókönyve esetén, amely nem számol Görögország eurótagságának megszűnésével. A rendezetlen körülmények közepette bekövetkező, „járványos” hatású görög kilépés a hitelminősítő számításai szerint már súlyos – a 2008–09-es pénzügyi válság idején tapasztalttal összemérhető, 3–4 százalékos – visszaesést okozhat a legnagyobb fejlett ipari gazdaságokban.

Előrejelzések

A Fitch jelenlegi alapeseti előrejelzése az, hogy az euróövezeti gazdaság teljesítménye idén átlagosan 0,4 százalékkal visszaesik, jövőre 0,9 százalékkal, 2014-ben pedig 1,5 százalékkal növekszik. Vannak azonban ennél sokkal borúlátóbb előrejelzések is a Cityben. Az egyik legnagyobb londoni gazdasági–pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics legutóbbi átfogó európai prognózisa szerint a következő két évre várt részleges eurózóna-felbomlás következményeként ebben az időszakban folyamatos recesszió lesz a valutaunióban. A ház előrejelzése szerint az euróövezet GDP-értéke idén átlagosan 1,0, jövőre 2,5 százalékkal csökken. A Capital Economics jelenleg érvényes központi előrejelzési forgatókönyve az, hogy Görögország még 2012 vége előtt távozik a valutaunióból, és jövőre valószínűleg követi Portugália, sőt esetleg Írország is.

Franciaország és Németország teljes erőbevetéssel el akarja hárítani az eurózónára leselkedő veszélyeket – hangsúlyozta a két állam vezetője.

 

Mentik a menthetőt

Franciaország és Németország teljes erőbevetéssel el akarja hárítani az eurózónára leselkedő veszélyeket – hangsúlyozta a két állam vezetője.

Az euróválságtól való félelmükben több milliárd eurót mentettek már külföldre a görög milliomosok. Az államosított ATE Bank egykori vezérének akciója azonban még Görögországban is kiverte a biztosítékot.

Forrás: MNO, MTI

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.