Hoppon maradhatnak a dohányosok?

MNO

2015. november 13., péntek 13:25

Továbbra sincs megállapodás a nagy dohánycégek és az Országos Dohányboltellátó között – írta az Index csütörtökön. A háttérben szándékos bojkott állhat, a gyártók megpróbálják szabotálni az új rendszer működését, közben kivárnak, hátha az EU hamarosan betiltja az egészet, és visszatérhetnek. Jövő héttől él a dohányboltellátó monopóliuma, de a BAT-on kívül nincsenek beszállítóik.
Eladói vélemény
Átmeneti készlethiány alakulhat ki a trafikokban, mert novembertől csak a monopolhelyzetbe hozott Országos Dohányboltellátótól vásárolhatnak árut – adta hírül a Hír TV november 1-én, és erről egy eladót is megkérdeztek. „Nem tudjuk, hogy lesz ezután, de reméljük, hogy most már nem lesz az, hogy két hétig nincs például narancs Pall Mall, és most már összeszedik magukat” – mondta a trafikos a rejtett kamerás felvételen.

Tavaly decemberben még közösen tiltakoztak a nagy dohánygyárak az ellen, hogy a kormány egy központi dohányellátót hozzon létre. A British American Tobacco (BAT) és a Tabán Trafik ma már valószínűleg nem tartja rossz ötletnek a döntést, miután a kormány úgy döntött: ők hozhatják létre a trafikellátót. Emiatt azonban a többi nagyvállalat, a piacvezető Philip Morris, a JTI és az Imperial az Európai Bizottsághoz fordult az ügyben az Index szerint. Ami korántsem lehet veszett fejsze nyele.

Brüsszel kötelezettségszegési eljárást fontolgat

Mi tudunk harcolni – ezt üzente a magyar kormánynak Elzbieta Bienkowska, az Európai Unió belső piacokért felelős biztosa az Indexnek nyilatkozva. A politikus a magyar dohánykereskedelem szabályozását bírálta és úgy fogalmazott: „másutt is van dohánykereskedelmi monopólium Európában, de sehol sem ennyire feltűnő, hogy csak olyanok árusíthatnak dohányterméket, akiknek jó a kapcsolatuk a kormánnyal”.

Lázár János erre úgy reagált, hogy az uniós biztos gyakorlatilag a dohánylobbi szóvivőjévé szegődött, ami szerinte példátlan. „Nyilvánvaló, hogy a Philip Morris érdekeit szolgálva szólalt meg Bienkowska asszony. Nem volt még példa arra, hogy az unió biztosa nyíltan a dohányzás vagy egy dohánycég mellett kampányolt volna. Én tudom, hogy a bizottság elnöke dohányzik, de remélem, ez nem lesz kötelező és nem mindenki csak Philip Morris cigarettát szívhat” – vágott vissza Lázár János.

A magyar kormány egyébként tisztázná, hogy a biztos nyilatkozata csak a politikusé, vagy az Európai Bizottságé is. Az Index mostani cikkében azt írja: úgy tudják, hogy Brüsszelből kérdéseket küldtek a kormánynak a dohány-nagykereskedelem új szabályozásával kapcsolatban, amelyekre december elejéig van idejük válaszolni. Ha nem sikerül meggyőzni őket, akár kötelezettségszegési eljárást is indíthatnak Magyarország ellen.

Ínséges idők

A dohánygyártók addig is bekeményítettek az oldal szerint, nem szándékoznak megállapodni az ODBE-val, és szállítani sem fognak neki, ami alsó hangon három-négy hétre rúghat. Az ODBE kizárólagos trafikellátási joga november 1-től él, de pont az átmeneti időszakban várható malőrök miatt beiktattak a törvénybe egy kéthetes átmeneti időszakot, így november 17-ig még az ODBE mellett a régi szereplők is szállíthatnak a dohányboltokba.

A trafikosoknak muszáj is volt élniük a lehetőséggel, ha nem akartak áruhiánytól szenvedni: mivel a megállapodás nem akar létrejönni a dohánynagyker és a három nagy gyártó között. November folyamán még mindenki a bejáratott csatornákon szerezte be a Philip Morris, a JTI és az Imperial termékeit. Ennek a lehetőségnek a jövő héttel vége.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.