Biomézesek csaltak a cukorral

2016. október 27., csütörtök 10:14, frissítve: csütörtök 16:38

Közel húsz tonna hamis mézet foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a székesfehérvári BioNectar Kft.-nél. A magát kézművesként hirdető cég terméke nem került kereskedelmi forgalomba.

Információnk szerint a székesfehérvári BioNectar Kft.-nél foglalta le a Nébih azt a húsz tonna hamisított mézet, amelyről a szervezet délelőtt adott ki közleményt. A hivatal közölte, idegen cukrot tartalmazó hamisított mézet foglaltak le. Az ellenőrök vizsgálata több hónapig tartott.

A szakemberek a cég által forgalmazott négy kilogrammos vegyes virágmézek különböző kiszerelésű tételeiből vettek hatósági mintát. A vizsgálatok szerint a termékek több mint 30 százalékban olyan cukrot tartalmaznak, amely a méhek által gyűjtött mézben csak kismértékben található meg. Az ellenőrzést a hatóság a forgalmazócégnek beszállító mézkiszerelő üzemben folytatta, ahol szintén talált hasonlóan kifogásolt készterméket. A húsz tonna mézet a forgalmazó a hatóság felszólítására visszagyűjtötte. Az idegen cukrot tartalmazó termékek közvetlenül kiskereskedelmi forgalomba nem kerültek, mivel elsősorban élelmiszer-előállító üzemeknek értékesítették őket. Az ügyben a Nébih további vizsgálatokat végez.

„A BioNectar Kft. azzal a céllal jött létre, hogy alternatívát jelentsen a magyar piacot uraló, nagyüzemi szinten működő mézfeldolgozók termékeivel szemben: kiváló minőségű kézműves mézeket kínálunk. 25 éves szakmai (méhészeti) múltunkra támaszkodva arra törekszünk, hogy az értékes magyar mézet eljuttassuk közvetlenül a fogyasztókhoz, illetve a minőséget szem előtt tartó élelmiszeripari felhasználókhoz” – írja a cég a honlapján.

Reagált a cég

 – A Nébih közzétett nyilatkozata és videója sérti társaságunk jó hírét. A tájékoztatással ellentétben nem állítunk elő mézet, hanem kereskedünk vele. Termelők százaitól vásárolunk fel mézet, azt egységes brand alatt forgalmazzuk. A hivatal valótlan állítása a bemutatott videóval kiegészülve azt a hamis látszatot kelti, hogy a teljes raktárkészletünk, az általunk forgalmazott valamennyi méz rossz minőségű. Ez ugyancsak valótlan állítás, hiszen a forgalmazott és folyamatosan tesztelt termékeink töredéke, alig egy százalék, egyetlen tétel kifogásolható. Az összes többi kiváló minőségű, amit egyébként a Nébih jegyzőkönyvbe vett vizsgálatai igazolnak – közölte megkeresésünkre a Bionectar Kft.

Hozzátették, a megengedett határérték feletti cukortartalom okát azonnal vizsgálni kezdték, de a beszállítói láncukhoz több száz termelő kapcsolódik, az ellenőrzés rendkívül nehéz feladat. A hiba forrásának felkutatásában a Nébih munkatársaival együttműködnek, tesztelték a teljes készletet, ennek eredményét szerintük a hatóság jegyzőkönyve is alátámasztotta. Abban az szerepel, hogy egyedi esetről van szó. Hangsúlyozták, a jövőbeni hasonló hiba megelőzése érdekében minőségbiztosítási rendszerüket az ésszerű költséghatékonyság határain belül alakították át. A méz beérkezését megelőzően a felvásárolt terméket fokozottan ellenőrzik, a Magyarországon nem elérhető stabil szénizotóp arány elemzést németországi, brémai laboratóriumban végeztetik, a forgalomba hozatalt csak a megfelelő eredmény után kezdik meg. Hozzátették, a kifogásolt mézzel kapcsolatban a szavatossági kötelezettségüknek eleget tesznek.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

– Minden valószínűség szerint a maltóz nevű anyag lehetett termékben, ami egy keményítő szirup. Ez egy olyan cukorfajta, amit biztosan szándékosan tettek bele, ahhoz túl édes, hogy a méheket ezzel etessék, tehát közvetlenül a mézbe kellett juttatni, a hamisítás tehát egyértelmű – mondta lapunknak egy neve elhallgatását kérő méhész.

Hozzátette, nincs közvetlen egészségügyi kockázata, de csúnyán átverték a fogyasztókat, a termék, amit fogyasztanak, már nem nevezhető méznek. Mint mondta, mivel élelmiszer-előállító üzemeknek adták tovább, ezért olyan termékekben lehet benne, mint a mézes jam. Szerinte a Nébihnek büntető feljelentést kell tennie az ügyben.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.