Így látja a jövőt az IMF

LM

2012. április 17., kedd 16:35, frissítve: kedd 17:46

A tavalyi visszaesést követően a világgazdasági kilátások fokozatosan ismét javulnak, bár a lefelé mutató kockázatok továbbra is hangsúlyosak – áll a Nemzetközi Valutaalap (IMF) honlapján közzétett tavaszi Világgazdasági Kitekintésben (World Economic Outlook), amely szerint a válság utáni kilábalás szokatlanul egyenetlen: sok fejlett gazdaságban igen gyenge, míg több felzárkózó gazdaság esetében meglepően erős.

Az IMF mostani előrejelzése szerint a világgazdaság idén 3,5 százalékkal nő, majd jövőre 4,1 százalékkal. Ezen belül a fejlett országok gazdasága 1,4, illetve 2,0 százalékkal bővül, míg a felzárkózó és fejlődő régiók együttesen idén 6,7, jövőre 6,0 százalékkal. Korábban Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója is úgy vélekedett, hogy az olvadás jelei mutatkoznak.

A fejlett gazdaságokon belül az Egyesült Államoké 2,1 százalékkal nő idén, és 2,4 százalékkal jövőre a szervezet szerint, miközben az euróövezet egészére 0,3 százalékos visszaesést valószínűsítenek, és jövőre is csak 0,9 százalékos emelkedést várnak. Az Európai Unió 27 tagjának gazdaságát együttesen stagnálni várja a valutaalap, és 2013-ban is csak 1,3 százalékos növekedésre számít az uniós államoknál. A legnagyobb európai gazdaság, Németország az IMF jelenlegi becslése szerint az idén 0,6 százalékkal bővül, jövőre pedig 1,5 százalékkal.

A világ tíz legkockázatosabb államadósa közül öt az Európai Unió tagja a legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision kedden ismertetett idei első negyedéves összesítése szerint.

Lendületben Közép-Európa

A közép- és kelet-európai államokra vonatkozóan az IMF idei növekedési becslése 1,9, a jövő évi 2,9 százalék. A Goldman Sachs elemzői hétfőn azt közölték: Magyarország mellett Csehország és Lengyelország profitálhat leginkább a nyugat-európai konjunktúra várható élénküléséből.

Jó esély van arra, hogy a Frankfurtban zajló egyeztetések során közel kerüljenek a hazai és a nemzetközi álláspontok – írta keddi számában a Magyar Nemzet.


Száguldó felzárkózok

A felzárkózó országok közül Kína az IMF szerint 8,2 százalékkal nő idén, és 8,8 százalékkal jövőre, míg Indiában 6,9, illetve 7,3 százalék gazdasági bővülés várható. Oroszországban idén 4,0, jövőre 3,9 százalék az IMF becslése, míg a legnagyobb latin-amerikai, a világon immár hatodik gazdaság, Brazília számára 3,0, illetve 4,1 százalékot valószínűsít.

Az előrejelzés szerint a munkapiaci helyzet továbbra is nehéz sok fejlett gazdaságban, amit tovább súlyosbít, hogy szakértők szerint a GDP növekedése is elsősorban a profitot gyarapította, reálbér-emelkedést nem jelentett.

A fogyasztási dinamika az előrejelzés szerint valamit javul az idén 2011-hez képest világgazdasági szinten, miközben a fejlett országokban a háztartások fogyasztása nem bővül számottevően. Több felzárkózó és fejlődő gazdaságban ugyanakkor erőteljes marad a fogyasztás, összhangban a kedvező munkapiaci fejlődéssel.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.