Így lehet a legjobb Magyarországnak

WA

2012. március 26., hétfő 14:12, frissítve: hétfő 16:02

A nemzetgazdasági tárca szerint az IMF/EU-megállapodás birtokában lehet a legkedvezőbb feltételeket elérnie Magyarországnak egy devizakötvény-kibocsátáshoz.
Már áprilisban kibocsáthat a piacon dollárban jegyzett devizakötvényt az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Elemzők szerint ugyanakkor kockázatos és drága lehet egy ilyen akció az IMF/EU-megállapodás előtt. Míg mások úgy vélik, akár még javíthatná is a magyar tárgyalási pozíciókat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn közölte, hogy elkötelezett a hiteltárgyalások mielőbbi megkezdése mellett. Hozzátették: ezt a kormány többször és hangsúlyosan kinyilvánította, és már számos lépést meg is tett ennek érdekében.

„Természetesen az EU/IMF képviselőivel folytatott folyamatos egyeztetések mellett az ÁKK-val és a velük együttműködő nemzetközi és hazai bankokkal együtt figyelemmel kísérjük a piaci folyamatokat annak érdekében, hogy a megállapodás birtokában a lehető legkedvezőbb feltételek mellett tudjunk kilépni a piacra” – fogalmaz a devizakötvény-kibocsátásról szóló tájékoztatásában az NGM. Megjegyzik, hogy az államháztartás finanszírozása stabil, az Államadósság Kezelő Központ által elkészített és időarányosan sikeresen végrehajtott finanszírozási terv szerint biztosított.

Ezért húzza az időt az IMF?

Nincs semmi jogalapja az IMF-nek arra, hogy odázza a hazánknak nyújtandó védőhálóról szóló megállapodás megkötésének időpontját – mondta hétfő reggel a Lánchíd Rádiónak Plenter János. A közgazdász szerint a valutaalap feltételezhetően arra spekulál, hogy a Magyar Nemzeti Bank tovább emeli az alapkamatot. A közgazdász szerint ugyanakkor az IMF számára is hátrányos lehet ez az időhúzás, mert ha újra felmerül az eurózóna válsága, az megingathatja a befektetők bizalmát az euróban és úgy láthatják, hogy Magyarországon kisebb a kockázat. Bővebben >>>

A Magyar Nemzet szombaton arról cikkezett, hogy az IMF azért halogatja a magyar hiteltárgyalások elkezdését, mert arra számít, hogy a következő hónapokban a válság újabb szele éri el Európát, amelynek hatására gyengülhet a magyar kormány tárgyalási pozíciója.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.