Így lehet Magyarország a régió kutatási központja

2014. február 28., péntek 13:38

Sikerrel zárult a TiJöttök program, amelyben egy év alatt több mint 2500 középiskolás ismerhette meg a műszaki és természettudományos életpálya lehetőségeit – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Cséfalvay Zoltán a program záró rendezvényén hozzátette: a kormány innovációs stratégiájában célul tűzte ki, hogy a jelenlegi 37 ezres kutatói létszám az évtized végére 56 ezerre emelkedjen.

Rövid időn belül a térség középpontja lehetünk

Szavai szerint a magyar gazdaságban egyre erősebb igény mutatkozik a természettudományos, mérnöki tudomány iránt. Erre jó példa, hogy a Bosch kilencezer magyarországi dolgozója közül a fejlesztőmérnökök száma elérte az ezer főt, ami Európában Németországon kívül a legmagasabb létszám – mutatott rá.

Közölte: a kormány gazdaságpolitikájának célja, hogy a gyártás mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapjon az innováció és a kutatás-fejlesztés (k+f), így Magyarország belátható időn belül a kelet-közép-európai régió k+f- és innovációs központjává váljék.

Beszámolt arról, hogy a tavaly januárban bevezetett kutatói járulékkedvezményt, amellyel a kutatómunkahelyen foglalkoztatottak után a munkáltató mentesült a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól, átlagosan 700 kutató esetén vették igénybe az augusztus végi adatok szerint.

800 milliárd forintnyi forrás innovációra

A tervek között említette, hogy az első negyedévben két pályázatot írnak ki az innovációs alapból. Az év második felétől indulhat a 2014–2020 közötti uniós költségvetési időszak pályázatainak kiírása, amelyből 800 milliárd forint hazai és EU-forrás áll majd rendelkezésre k+f és innovációs projektekre. Mindezek elősegítik, hogy megérje kutatónak lenni Magyarországon – fogalmazott.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke közölte, hogy a TiJöttök program 2014-ben folytatódik, a tervek szerint a következő szakaszban létrehoznak egy startup adatbázist.

Nagy nevek a projektben

Ducsai-Oláh Zsanett, a program szakmai vezetője szerint a programban közel 40 sikeres tudományos és egyetemi oktató, 12 innovatív vállalkozó és 12 nagyvállalati kutatómérnök vett részt, és 20 k+f-eredményt mutattak be a pályaválasztás előtt állóknak. Példaként említette, hogy Kaposváron, és Gyöngyösön az agrárium versenyképességéhez hozzájáruló fejlesztéseken dolgoznak kutatók, Debrecenben és Kecskeméten nemzetközileg is díjazott autóipari fejlesztéseket ismertettek meg a diákokkal, Pécsett pedig az orvostudomány területén vannak átütő sikerek. Közölte, hogy a program következő egy évében meghirdetnek egy innovatív projektversenyt is, és folytatódik az országos roadshow is.

Az Európai Szociális Alapból (ESZA) 49 millió forintos támogatással megvalósult program fővédnöke Cséfalvay Zoltán, a projektgazda az Innocenter Közhasznú Nonprofit Kft., szakmai partnerei pedig a NIH, a Magyar Innovációs Szövetség, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége, az EHF – Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Alapítvány, a Csodák Palotája, a Hyperion Group Kft., a Richter, a Grundfos és az IND Group.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.