Így lehet Magyarország a régió kutatási központja

2014. február 28., péntek 13:38

Sikerrel zárult a TiJöttök program, amelyben egy év alatt több mint 2500 középiskolás ismerhette meg a műszaki és természettudományos életpálya lehetőségeit – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

Cséfalvay Zoltán a program záró rendezvényén hozzátette: a kormány innovációs stratégiájában célul tűzte ki, hogy a jelenlegi 37 ezres kutatói létszám az évtized végére 56 ezerre emelkedjen.

Rövid időn belül a térség középpontja lehetünk

Szavai szerint a magyar gazdaságban egyre erősebb igény mutatkozik a természettudományos, mérnöki tudomány iránt. Erre jó példa, hogy a Bosch kilencezer magyarországi dolgozója közül a fejlesztőmérnökök száma elérte az ezer főt, ami Európában Németországon kívül a legmagasabb létszám – mutatott rá.

Közölte: a kormány gazdaságpolitikájának célja, hogy a gyártás mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapjon az innováció és a kutatás-fejlesztés (k+f), így Magyarország belátható időn belül a kelet-közép-európai régió k+f- és innovációs központjává váljék.

Beszámolt arról, hogy a tavaly januárban bevezetett kutatói járulékkedvezményt, amellyel a kutatómunkahelyen foglalkoztatottak után a munkáltató mentesült a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól, átlagosan 700 kutató esetén vették igénybe az augusztus végi adatok szerint.

800 milliárd forintnyi forrás innovációra

A tervek között említette, hogy az első negyedévben két pályázatot írnak ki az innovációs alapból. Az év második felétől indulhat a 2014–2020 közötti uniós költségvetési időszak pályázatainak kiírása, amelyből 800 milliárd forint hazai és EU-forrás áll majd rendelkezésre k+f és innovációs projektekre. Mindezek elősegítik, hogy megérje kutatónak lenni Magyarországon – fogalmazott.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke közölte, hogy a TiJöttök program 2014-ben folytatódik, a tervek szerint a következő szakaszban létrehoznak egy startup adatbázist.

Nagy nevek a projektben

Ducsai-Oláh Zsanett, a program szakmai vezetője szerint a programban közel 40 sikeres tudományos és egyetemi oktató, 12 innovatív vállalkozó és 12 nagyvállalati kutatómérnök vett részt, és 20 k+f-eredményt mutattak be a pályaválasztás előtt állóknak. Példaként említette, hogy Kaposváron, és Gyöngyösön az agrárium versenyképességéhez hozzájáruló fejlesztéseken dolgoznak kutatók, Debrecenben és Kecskeméten nemzetközileg is díjazott autóipari fejlesztéseket ismertettek meg a diákokkal, Pécsett pedig az orvostudomány területén vannak átütő sikerek. Közölte, hogy a program következő egy évében meghirdetnek egy innovatív projektversenyt is, és folytatódik az országos roadshow is.

Az Európai Szociális Alapból (ESZA) 49 millió forintos támogatással megvalósult program fővédnöke Cséfalvay Zoltán, a projektgazda az Innocenter Közhasznú Nonprofit Kft., szakmai partnerei pedig a NIH, a Magyar Innovációs Szövetség, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége, az EHF – Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Alapítvány, a Csodák Palotája, a Hyperion Group Kft., a Richter, a Grundfos és az IND Group.

Forrás: MTI

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.