Így trükköznek a Szép-kártyával

LM

2012. május 12., szombat 05:24, frissítve: kedd 18:21

Úgy tűnik, az idén bevezetett új kafetéria-rendszer sem fog ki az elfogadóhelyek kreativitásán – írja a Magyar Nemzet.
A Szép-kártya rendszere miatt kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen – mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára csütörtökön Hévízen.

A lap egyik olvasójának tájékoztatása alapján rátaláltak egy sportboltra, ahol tíz százalék felárért akár cipőt is vásárolhatunk az eredeti funkciója szerint szálláshelyek, éttermi, kulturális és szabadidős tevékenységek finanszírozására használható Széchenyi-pihenőkártyával.

A lap telefonos érdeklődésére, hogy mi indokolja a tízszázalékos pluszköltséget, a boltos közölte: eredetileg nem lehetne Szép-kártyával fizetni náluk, így „van némi papírmunka is”. Hasonló ügyeskedés megy a plasztik Szép-kártyával, mint a korábbi üdülési csekkel. Valószínűleg van a sportáruház tulajdonosának olyan érdekeltsége, amely tényleges Szép-kártya-elfogadóhely, így megoldható, hogy az elszámolásban ne sportcipő, hanem mondjuk konditerem vagy éttermi fogyasztás szerepeljen – mondta az eset kapcsán Fata László kafetéria-szakértő. Szerinte a feltételezhető számlázási trükkök mellett önmagában is jogszerűtlen, hogy bizonyos termékek utalványos fizetés esetén drágábbak legyenek, mint készpénzes vásárláskor, ráadásul ilyenkor a pluszbevétel alig leplezetlenül az ügyeskedés óradíjára megy. A lap felvetésére, hogy a szóban forgó sportbolt neve több, a Szép-kártya elfogadóhelyeit listázó weboldalon is szerepel, a CafeteriaTREND.hu portált vezető szakértő rámutatott: ezek az online felületek ránézésre olyanok, mintha hivatalos kormányzati vagy kibocsátói tájékoztatások volnának több ezer üzlet felsorolásával. Valójában azonban közönséges reklámhonlapokról van szó, ahol bárki hirdetheti üzletét mint utalványelfogadó helyet.

A kiadott Széchenyi-pihenőkártyák (SZÉP-kártya) száma április végén átlépte a félmilliót, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden azt közölte az MTI-vel, hogy a három kibocsátó összesen 534 ezer kártyát bocsátott ki, az elfogadóhelyi szerződéseik száma pedig elérte a 21 ezret. Bővebben>>>

Forrás: Magyar Nemzet

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.