Infláció: nagyot ugrott a vaj és a sertéshús ára

MN

2017. szeptember 8., péntek 09:09, frissítve: péntek 10:22

Idén augusztusban átlagosan 2,6 százalékkal voltam magasabbak a fogyasztói árak, mint tavaly ilyenkor – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, illetve az üzemanyagok és az élelmiszerek drágultak.

Az élelmiszerek ára átlagosan 3,2 százalékkal emelkedett, ezen belül a vaj, vajkrém 12,5, a sajt 10,8, a sertéshús 9,9, a párizsi és kolbász 7,0, a kávé 6,2, a cukor és a kenyér 5,3 százalékkal lett drágább. A baromfihús ára viszont 14,5 százalékkal csökkent.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 5,8 százalékkal lettek drágábbak. Az egyéb cikkek (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) ára átlagosan 3,3, ezen belül az üzemanyagoké 5,8 százalékkal nőtt.

A szolgáltatások ára 1,8, a háztartási energiáé 0,7 százalékkal emelkedett, ez utóbbin belül a tűzifa 6,1 százalékkal drágult, az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott. A ruhákért 0,3 százalékkal kellett többet fizetni. A tartós fogyasztási cikkek 0,1 százalékkal kevesebbe kerültek.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.