Ismét átverték a devizahiteleseket, nem tárgyal velük a kormány

2018. február 10., szombat 07:50, frissítve: szombat 14:22

Két hónapos hitegetés után kiderült, továbbra sem számíthatnak segítségre a devizahitelesek a kormánytól. Többszöri ígéret ellenére még arra sem hajlandó a kabinet, hogy legalább tárgyaljon a bajban lévő devizaadósokat képviselő szervezetekkel a lehetséges kormányzati segítségről. Mindössze annyira számíthatnak, hogy írásban beadott kérdéseikre február végéig írásbeli választ kapnak. A kormány által közvetítésre felkért, nagyon jól ismert közéleti szereplő a devizahiteles-szervezeteknek címzett levelében azt írta: a kormány számára rendkívül kellemetlen a kérdés, és nem „kívánnak szembesülni azzal a felelőtlenséggel, amelyet az ügyben tanúsítanak”. Hogy miért nem akarnak tárgyalni a devizahitel-károsultakkal, arról nem nyilatkozott a kormány képviselője.

Falus Zsolt, a Bankcsapda Egyesület elnöke lapunknak elmondta, tényleges tárgyalásra soha nem került sor, csak olyan üzeneteket kaptak, hogy a kormány mennyi lépést tett a probléma megoldása érdekében. Pedig intézkedései csak arra voltak jók, hogy elodázzák az összeomlást, például az árfolyamgáttal, amely időben kitolta a fizetési kötelezettséget. Meglátása szerint a kormány a mostanában tett ígérgetéseivel is csupán az időt akarta húzni.

A mostani történések előzménye, hogy december elején egy a közéletben is ismert közvetítő hozta Trócsányi László igazságügy-miniszter és Gulyás Gergely fideszes frakcióvezető üzenetét a devizahiteles-szervezeteknek, miszerint a kormány képviselője miniszteri szinten szeretne velük tárgyalni. A javaslat szerint december közepén került volna sor a megbeszélésre. A tárgyalásokon a devizahitelesek egyrészt a végrehajtások leállítását, másrészt a tartozások újraszámolását szerették volna elérni. Később ezt az időpontot a kormány január közepére módosította, de végül akkor sem lett belőle semmi. Mostanra végleg bebizonyosodott, a kormánynak eszében sem volt meghallgatni az érveiket, egyszerűen időt akartak nyerni, hogy addig se hallassák szavukat a bajban lévők.

Jól jellemzi a kormány hozzáállását, hogy decemberben, a közvetítőn keresztül eljuttatott üzenetben az állt, hagyják békén a jelenlegi vezetést, inkább a devizahitelezést fölfuttató balliberális kabinet képviselőinél tiltakozzanak, illetve a bankároknál. Ezzel nyitott ajtókat döngettek, hiszen mind a balos vezetők, mind a bankvezérek háza előtt rendszeresen tüntetnek a devizahiteles-szervezetek.

A bajban lévőknek január elején fogyott el a türelmük, amikor az egzisztenciájukért küzdő devizahitelesektől is adományt kért levelében Orbán Viktor miniszterelnök a Soros György elleni harchoz. A válaszul megfogalmazott levélben a devizahitelek 2001. évi engedélyezése után hatalmon lévő kormányok, illetve egyéb állami szervezetek felelősségét feszegették az aláírók.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2018.02.10.

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.