Ismét fellép Magyarországon a két világhírű formáció

PR

2011. december 3., szombat 10:25

Újra Magyarországon lép fel 2012-ben két világhírű orosz folklórformáció: a Mojszejev-együttes jövő tavasszal négy városban is látható lesz, a 143 tagú Alekszandrov-együttes pedig június 5-én ad műsort a Papp László Budapest Sportarénában – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A Budapesti Tavaszi Fesztiválnak is vendége lesz 2012. március 17-én a világhírű orosz folklórtársulat, a Mojszejev-együttes, amely a fővárosi sportarénában lép fel. Előtte egy nappal Pécsett, március 20-án Szegeden, 21-én pedig Debrecenben mutatják be műsorukat. A 2007-ben 102 éves korában elhunyt Igor Mojszejev nevét a róla elnevezett stílus tette ismertté, amelyet a különböző népek táncai és a hagyományos balettelemek ötvözésével alakított ki.

A nevét viselő világhírű táncegyüttese 1937 februárjában alakult. A különleges műfaj, a szcenikus néptánc sok gyötrelmes munka során alakult ki; az eddig mintegy 300 műsort színpadra vitt társulat egyedülálló stílusa számos, azóta világhírnévre szert tett táncművész munkásságára volt hatással, köztük Michael Flatley-re vagy a török Musztafa Erdoganra. Magyarországon 1946 óta tizenkétszer szerepeltek nagy sikerrel, legutóbb 2009-ben. A csapat mostani látogatását különösen érdekessé teszi, hogy 2012-ben ünnepli fennállása 75. évfordulóját.

A június 5-én a Papp László Budapest Sportarénában fellépő Alekszandrov-együttes az egykori szovjet, ma az orosz hadsereg hivatásos művészegyüttese, amelyet férfikórus, zenekar és táncegyüttes alkot – tájékoztatta a szervező ShowTime Budapest az MTI-t. A formáció 1928-ban alakult tizenkét katona-művész részvételével, Alekszandr Alekszandrov, a moszkvai konzervatórium fiatal professzora vezetésével. 1933-ban az együttes már 300 művészt számlált; az első külföldi fellépés 1937-ben Párizsban volt, ahol a világkiállítás alkalmával a szovjet művészetet képviselték és nagydíjat nyertek. A párizsi vendégszerepléssel indult el az együttes nemzetközi pályafutása, amely azóta is tart.

Az énekkart az utóbbi években rendkívül nagy tudású, klasszikus és akrobatikus technikával bíró táncosok és orosz népi hangszereken játszó muzsikusok egészítik ki. Az Alekszandrov-együttes a közelmúltban egyebek között fellépett Ausztriában, Algériában, Belgiumban, Bulgáriában, Csehországban, Japánban, Kanadában, Kubában, Lengyelországban, Mexikóban, Nagy-Britanniában, Svájcban, Szlovákiában és Vietnamban.

Repertoárjuk igen széles skálán mozog, az énekszámok az orosz népdaloktól a templomi kórusokon át a népszerű operarészletekig és rockzenéig ívelnek. Műsoraikban a Kalinka, a Moszkvai éjszakák, a Katyusa mellett gyakran szerepel a Torreádor-dal, a Csempészek kórusa Bizet Carmenjéből, a Szabadság-kórus Verdi Nabuccójából, emellett elhangzanak részletek Puccini-operákból és Muszorgszkij Borisz Godunovjából. Az Alekszandrov-együttes három év után lép fel újra Magyarországon.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.