Itt az új magyar gazdasági modell (+videó)

Gabay Balázs

Gabay Balázs

2011. december 7., szerda 11:55

A kedden bejelentett stabilitási törvény és a növekedési terv lehetnek Magyarország új kitörési pontjai.

Magyarország pénzügyi stabilitásáról és növekedési terveiről is döntött – jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő kedden Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel közösen megtartott sajtótájékoztatóján. A cél a gyökeres változtatás a társadalom és a gazdaság minden szintjén. Teljesen új gazdasági modellben gondolkodik a kabinet, ezt célozza a munkahelyteremtés és az adósságcsökkentés. Ehhez jogszabályi garanciák, stabilitási törvény szükséges, jelentette ki. A növekedést folyamatosan kézben kell tartani, ezzel fenntartható a növekedési pálya, beindulhat a gazdaság motorja.

Egyes gazdasági szektorok átrendeződtek: a termelői szektor került a központba. Átértékelődik és folyamatosan növekszik az állam szerepvállalása, felértékelődött a kiszámítható gazdaságpolitika, tette hozzá.

Stabilitás és növekedés

Két dokumentum van előttem: a stabilitási törvénytervezet és a növekedési terv – kezdte Matolcsy György. A nemzetgazdasági miniszter kijelentette: a két dokumentum az idő mentén kapcsolódik össze. A stabilitási törvény a következő évtizedek irányvonalát határozza meg. A terv meghatározza, hogy 2014-ig milyen területeken növekedhet a magyar gazdaság. Ha megvan a kellő növekedés, az államadósság is folyamatosan csökkenhet, ez pedig lökést adhat a gazdaságnak. A csökkenés megindult, megtettük az első lépéseket. Az alaptörvény 31. cikkelyére hivatkozva elmondta, az államadósságnak csökkennie kell, amíg a bruttó össztermék nő.

Termelés és kereskedelmi láz

A növekedési terv egyik legfontosabb elemeként az újraiparosítást emelte ki Magyarországon és a Kárpát-medencében. Termelni szeretnénk. Kínából különböző okok miatt áramlik vissza a termelés Európába, nekünk pedig az ezért folyó harcot kell majd megnyernünk – vélte Matolcsy György. A terv másik alapjaként a kereskedelmi lázat jelölte meg: bővíteni a gazdasági kapcsolatokat a világ különböző államaival.

Ez a mai Európai Unió legmodernebb adósságcsökkentő programja, hangsúlyozta Matolcsy. Hozzátette: a tervezet a keynes-i elvre épül. A nemzetgazdasági miniszter kitért az egyhuszados szabályra, melynek lényege, hogy például a német kormány 80 százalékról húsz év alatt 60 százalékra csökkentse államadósságát. Mi nem törekszünk az egyhuszados terv végrehajtására. Meghatároztuk az önkormányzati adósságfinanszírozás menetét, az adósságkezelő jogállását is. A törvény legfontosabb üzenete inkább az, hogy kötelezően előírja: mindaddig csökkenteni kell az államadósságot, amíg a bruttó össztermék növekedik, hangsúlyozta a miniszter.

2015-ig a konvergenciaprogram mentén csökken majd a magyar államadósság. Ez év végéig 65-70, 2020-ig a GDP 50 százalékáig csökkenhet az államadósság. Szép teljesítmény lesz, talán az egyik legjobb az unióban. Magyarországot nyakló nélkül eladósították a korábbi években, a miniszter leszögezte, ez az út nem folytatható. Hozzátette: 2012-re a kormány „beállítja” a 3 százalék alatti költségvetési hiányt.

A német növekedést követnénk

A kormány elsősorban Németország gazdaságnövekedési adatait vette alapul, amikor a hazai bővüléssel kalkulált. Mi most azzal számolunk, hogy 0,5-1 százalékkal növekedhet az ország gazdasága jövőre. A növekedési terv ennek mentén meghatározza a kitörési pontokat. A konzultáció december végéig tart, ehhez illeszkednek majd a pénzügyi források – magyarázta a nemzetgazdasági miniszter. A miniszterelnöki elvárás alapján az uniós forrásokat minimum 95 százalékosan le kell majd hívni, kis- és középvállaltokhoz kell eljuttatni, mégpedig célzottan. A kormány döntött arról, hogy tőkeemelést hajt végre a Magyar Fejlesztési Banknál, ez a terv másik fontos pillére. Hitel, állami garanciavállalás: ez biztosíthatja, hogy mintegy 1000 milliárdos többlet kerüljön be a magyar gazdaságba, emelte ki.

A magyar jegybanktól nem várunk világrengető megoldásokat, csak olyanokat, melyeket az Európai Központi Banknál minden nap megvalósítanak, jegyezte meg Matolcsy György. A változások pozitív eredményeit szeretnénk már látni 2012 első felében – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Matolcsy leszögezte: az államadósságot nem 2016-tól kell kötelezően csökkentetnie a kormánynak, hanem már 2015-ig minden évben. Elmondta továbbá, hogy az IMF-fel folytatott tárgyalásokon azon egyszerű oknál fogva nem vesz majd részt, mert a tárgyalódelegációt Fellegi Tamás fejlesztési miniszter vezeti. A költségvetés „kis korrekcióját” nem zárta ki a tárcavezető, de hangsúlyozta, ez nem változtathatja meg alapvetően a sarokszámokat.

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.