Itt járnak köztünk a Rogán szerint nem itt élő kínai kötvényesek

MN

2018. március 5., hétfő 15:15, frissítve: hétfő 16:06

2013 óta több mint 15 ezer kínai állampolgár kapott letelepedési engedélyt Magyarországon a tavaly áprilisig működő letelepedésikötvény-programon keresztül – derül ki a Direkt36 riportjából. Noha a kormány erőteljes migránsellenes kampányt folytat, a konstrukción keresztül 300 ezer euróért juthattak letelepedési engedélyhez EU-n kívüli állampolgárok.

Habár Rogán Antal, a program kezdeményezője az Országgyűlés igazságügyi bizottságának decemberi meghallgatásán azt mondta, hogy a kötvényvásárlók közül tudomása szerint egyetlen ember sem telepedett le az országban, a Direkt36 által felkeresett, több, ma már az egész családjával Magyarországon élő kötvényes befektető viszont hazánkban képzeli el a következő éveket.

A cikk megjegyzi, hogy noha más európai országok is ajánlanak a magyarhoz hasonló programokat külföldi befektetők számára, a magyar azért volt különösen vonzó a befektetőknek, mert a program szabályai szerint öt év elteltével visszakapják a megvásárolt kötvény árát. Ezért cserébe nemcsak a befektetők, hanem a közeli családtagjaik is letelepedési engedélyt kaphattak, amely lehetővé tette a schengeni zónán belüli szabad utazásukat is. 

Az óriási pénzeket megmozgató konstrukció igazi nyertese viszont nem az állam, hanem néhány offshore cég lett. A programot tavaly felfüggesztették, ám több kínai ügynökség honlapján továbbra is elérhetők azok a reklámvideók, amelyek magyarországi letelepedésre próbálják csábítani a kínaiakat. A hongkongi HSSDML (új nevén Hungary Immigration Consulting) jelenleg is újabb alkalmazottakat keres. A kínai ügynökségek reklámvideói között van, amelyik Budapest építészetét dicséri, más reklámok pedig hazánk magas színvonalú oktatási és egészségügyi rendszerét.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Egy 38 éves, tíz éve Budapesten lakó kínai férfi a Direkt36-nak azt mondta: a valóság elég kiábrándító tud lenni a kínaiaknak, akik a reklámok alapján úgy gondolják, Magyarország a földi paradicsom. A férfi egy kínai élelmiszerboltot üzemeltet a fővárosban, és az elmúlt évben több mint harminc, a kötvényprogramon keresztül érkező kínai családnak segített letelepedni.

Egy másik, két éve Budapesten élő, 40 éves kínai férfi azt nyilatkozta, hogy teli van kínai étteremmel a főváros, ezért ő nem kíván ilyet nyitni. Kínában mérnökként dolgozott, de egyelőre nem sikerült akkreditáltatni a papírjait Európában. Most munkanélküli, a családja a Kínából maradt tartalékokat éli fel. Azért csak név nélkül kívánt beszélni, mert attól tart, ha rosszat mond a programról, akkor az ötéves futamidő végén nem kapja vissza a családja a befizetett 300 ezer eurót. Mint mondta, nem érzik magukat biztonságban, és szerinte más kínai sem, mert nem a magyar állammal szerződtek, hanem egy random offshore céggel, és fogalmuk sincs, kik állnak mögötte. Ráadásul csak remélni tudják, hogy nem lépnek le a pénzükkel – tette hozzá a kínai férfi.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.